Hrana i rak
Prema poslednjim istraživanjima, žene koje konzumiraju ultraprerađenu hranu imaju 30% veće šanse da umru od raka jajnika, a 16% od raka dojke. Koje namirnice povećavaju rizik od dobijanja kancera?
Naučnici su godinama sugerisali da se rizik od raka povećava ako prečesto jedete ultraobrađenu hranu. Tim istraživača sa Imperijal koledža u Londonu sproveo je opsežno istraživanje na ovu temu i dobio poražavajuće rezultate.
Prema njihovoj studiji, objavljenoj 31. januara 2023. u časopisu eClinical Medicine, ako je vaša ishrana zasnovana na bezalkoholnim pićima, industrijskom hlebu, gotovim jelima ili žitaricama, značajno povećavate rizik od razvoja raka. Kod žena koje se ovako hrane povećane su šanse za umiranje od raka jajnika za 30% i od raka dojke za 16%, prenosi marieclaire.rs.
− Ova studija doprinosi rastućim dokazima da ultraobrađena hrana negativno utiče na naše zdravlje, uključujući rizik od dobijanja raka – tvrdi vodeći autor ove studije dr Ester Vamos iz Škole za javno zdravlje pri Imperijal koledžu u Londonu.
Pročitajte: Kuvarica kojoj Novak Đoković bezuslovno veruje otkriva - Ovo je najveća zabluda o ishrani bez glutena
Veza između prerađene hrane i kancera
Pomenuta studija rezultat je desetogodišnjeg analiziranja zdravstvenih kartona 200.000 Britanaca iz UKBiobanke. Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa Međunarodnom agencijom za istraživanje raka (IARC), Univerzitetom u Sao Paulu i Univerzitetom NOVA u Lisabonu.
Naučnici su deset godina pratili način ishrane i vrstu hrane koju konzumiraju Britanci uključeni u studiju i, paralelno, rizik od razvoja 34 lokalizovana karcinoma.
I rezultati su jasni: što je učesnik više koristio prerađenu hranu, to se povećavao rizik da oboli od kancera. Za svakih 10% koje je ultraprerađena hrana zauzimala u ukupnoj ishrani osobe, šansa za dobijanje raka povećavala se za dva odsto. Tokom studije koja je obuhvatala 15.921 Britanca razvio se jedan od praćenih kancera.
Još više uznemiravaju sledeći rezultati: rizik od umiranja od raka takođe se povećava sa unosom prerađene hrane. Kada povećate potrošnju prerađevina preko 10%, povećava se šansa za smrtni ishod za 6%. Najgora je situacija u slučaju raka jajnika i raka dojke, gde je ovaj rizik još veći, prenosi marieclaire.rs.
Pročitajte: Šta je frontotemporalna demencija od koje pati Brus Vilis? Obično se javlja u ovom životnom dobu i dovodi do katastrofalnih posledica
Ultraprerađevine u supermarketima
Iako nije dokazana uzročna veza između konzumiranja ultraprerađene hrane i razvoja raka, ovo istraživanje ne bi se smelo zanemariti. Pogotovo kada znate da su ultraprerađevine zvezde svakog supermarketa.
Prema časopisu The Sun, Britanski centar za istraživanje raka procenjuje da se 54% slučajeva raka creva može sprečiti zdravijim načinom života.
Slične Vesti
TOP 5 užina koje se spremaju za manje od 5 minuta
Ove užine su odlične i za regulisanje težine , a izuzetna su opcija za užinu u pokretu
13/06/2022
Saznajte višePročitajte još
Snežna novogodišnja bajka bez jelke! Deca su bili dekorateri Mirkinog prazničnog doma
Dom Mirke Vasiljević i Vujadina Savića je u pravom novogodišnjem ruhu
21/12/2024
Saznajte višeHONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
HONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
20/12/2024
Saznajte višePosne palačinke spremne za 10 minuta: Bez mleka i jaja, a mekane kao duša
Posne palačinke za celu porodicu
20/12/2024
Saznajte višeOdržana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa - Kralj lavova“
Održana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa: Kralj lavova“
19/12/2024
Saznajte višeNikoljdan bez glavnog specijaliteta ne može da prođe! Recept Zorice Brunclik ćete odmah isprobati
Brancin po receptu Zorice Brunclik
19/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)