Recept za pekmez od kajsija je tu
Stigle su kajsije, a sa njima i najukusniji pekmez koji od davnina prave naše bake!
Nezaobolazan je za doručak, a po ovom starinskom receptu naših baka biće ukusan, a što je najbolje nema konzervansa ni drugih veštačkih dodataka.
Sastojci:
3 kg kajsija
1 kg šećera
Pročitajte: Zaboravite na rernu i pečenje - Maja Volk podelila recept za sirovu picu koja izgleda preukusno FOTO
Priprema:
Kajsije oprati, povaditi koštice i odstraniti nečistoće. Uzeti jednu veću šerpu ili lonac. Ređati red iseckanih kajsija pa red šećera dok ne utrošite sav materijal. Poklopiti i ostaviti preko noći da odstoji. Najbolje raditi predveče ili uveče.
Sutradan promešati i staviti na jaču vatru dok ne provri. Kad provri smanjiti malo vatru pa kuvati sat vremena od vremena kad je provrilo uz povremeno mešanje, s tim što ćete zadnjih 10 minuta kuvanja malo više mešati kako ne bi zagorelo.
Pročitajte: Tajna koštice kajsije
Pred kraj kuvanja pripremite sterisilane tegle koje su još uvek tople. Svaku teglu napunite do vrha. Vrele tegle zatvoriti pa okrenuti naopako. Ili vratiti u rernu na 100 stepeni i ostaviti tako dok se ne uhvati blaga korica na pekmezu.
Kada se potpuno ohlade (ako ste ih zapekli) stavljati celofan, čiste poklopce i odlagati u ostavu ili već predvidjeno mesto za pekmez. Ako ste ih okrenuli onda za 5 – 10 minuta vratite u normalni položaj i kada se ohlade stavite na tamno i suvo mesto, prenosi portal Domaći recepti.net.
Pročitajte još
Snežna novogodišnja bajka bez jelke! Deca su bili dekorateri Mirkinog prazničnog doma
Dom Mirke Vasiljević i Vujadina Savića je u pravom novogodišnjem ruhu
21/12/2024
Saznajte višeHONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
HONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
20/12/2024
Saznajte višePosne palačinke spremne za 10 minuta: Bez mleka i jaja, a mekane kao duša
Posne palačinke za celu porodicu
20/12/2024
Saznajte višeOdržana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa - Kralj lavova“
Održana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa: Kralj lavova“
19/12/2024
Saznajte višeNikoljdan bez glavnog specijaliteta ne može da prođe! Recept Zorice Brunclik ćete odmah isprobati
Brancin po receptu Zorice Brunclik
19/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)