Cecine sarme su prva liga
Ceca Ražnatović proslavila je porodičnu slavu Svetog Nikolu. Iako bi trpeza trebalo da bude posna, jer praznik pada u vreme posta, nađe se na stolu i poneka đakonija za one koji ne mogu bez specijaliteta od mesa. Među njima je i svima omiljena sarma.
Na slavu je iz Španije stigla i Anastasija Gudelj. Među prvim slavskim snimcima koje je otkrila na Instagramu našla se i sarma, koju je omazala iz tanjira. Jer, ovo je sezona jela kojem ne može da odoli. A kada se sprema u porodičnom domu, ima poseban, najlepši ukus.
Spremanje sarme mnogima deluje komplikovano. Treba biti majstor za uvijanje listova kupusa, ali je, zapravo, proces prilično jednostavan kada se „uđe u štos“. Čuveni Steva Karapandža svojevremeno je otkrio recept kojeg se mnogi drže, jer smatraju da vam posle njega drugi nije potreban.
Pa evo, da vidimo, kako legendarni kuvar, u čijim jelima se uživalo, a i danas se uživa, od Vardara do Triglava, priprema ovaj tradicionalni specijalitet.
Od sastojaka vam je potrebna 1 glavica kiselog kupusa, 500 g mešanog mlevenog mesa, po želji malo sitno iseckane pančete, suva rebarca, 100 g pirinča, 1 glavica luka, 2 čena belog luka, lovorov list, malo mlevene paprike, začini (so, biber, vegeta), 1 jaje, kašika sitno iseckanog peršunovog lista, 2 kašike soka od paradajza.
Pročitajte: Slava kod Živojinovića ne može da prođe bez čuvene sarme - Recept Lepe Brene oduševiće domaćice
Skuvajte pirinač do pola, a za to vreme na ulju prodinstajte luk. Dodajte mu seckani beli luk i malo pančete. Meso stavite u duboku posudu pa dodajte peršun, pirinač, jaje, začine i malo paprike, dodajte dinstani luk i smesu dobro sjedinite.
Sa glavice kiselog kupusa odvojte listove, odstranite tvrde delove i dobro operite, a nekoliko listova ostavite sa strane. Listove punite kašikom i po nadeva pa smotajte. Krajeve kupusa umotajte ka unutrašnjosti. U lonac ubacite listove kupusa i na njega poređajte sarme koje treba gusto složiti da se ne bi raspale tokom kuvanja. Između svakog sloja stavite par rebaraca.
Kada sve poređate, na vrh stavite još koje rebarce, lovorov list i pokrijte preostalim listovima. Dodajte odozgo malo mlevene paprike i sok od paradajza, pa zalijte vodom da sve pokrije.
Pročitajte: Sveća, ikona i sarma - Ovako prva dama u porodičnom domu slavi Đurđic
Kuvajte dva do tri sata, povremeno dolivajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova, napravite zapršku i dodajte u tečnost u kojoj se kuvala. Sjedinite i time prelijte jelo, pa pustite da se krčka još nekoliko minuta. I to je to.
„Sarmolozi” će vam reći da je još bolja kada malo odstoji, odnosno narednog dana, pa slobodno nabavite veliki lonac.
Pročitajte još
EKSKLUZIVNO: Praznično iznenadjenje Gorkog Lista
Legendarni biter lansirao ekskluzivno limitirano izdanje boce kojom otkriva deo svog dugo čuvanog tajnog sastava
18/12/2024
Saznajte višeIgračke na jelki i karusel bajka, dom Sofije Milošević uređen po želji njenih sinova
Jelka Sofije Milošević je dekorisana po želji njenih sinova
18/12/2024
Saznajte višeSvi se sećamo trenutka kada je Angelina Topić bila primorana da odustane od svoje prve Olimpijade zbog teške povrede. Mi smo klonuli, ali ona nije
18/12/2024
Saznajte višeMusaka, ali sa kupusom? O da, preukusna je! Milica Kon ima sjajan recept
Recept Milice Kon morate isprobati koliko već danas
18/12/2024
Saznajte višeMagična praznična atmosfera na poslu - 7 malih stvari koje mnogo znače
Evo nekoliko ideja kako da ovo doba godine učinite posebnim za svoje zaposlene
17/12/2024
Saznajte višeTradicionalni 28. humanitarni Izbor najlepše novogodišnje jelke hotela Hyatt Regency Beograd
Hyatt Regency - izbor najlepše novogodišnje jelke
17/12/2024
Saznajte više
Komentari (2)
To Ceca uvijala kako da ne i ne znam šta se tolika fama diže oko pravljena sarme kao da je to neka tehnika.
Svasta,vjernik ,a nije posna sarma....Sve sminka...