Recept Dijane Đoković za markiza tortu
Novak i Jelena Đoković praktikuju poseban režim ishrane, bez mesa i glutena, a isti program prate i njihova deca.
Međutim, majka najboljeg tenisera sveta nije toliko stroga i, po sopstvenom priznanju, ume da “prekrši pravila” kada je unuci zamole da im spremi “prave” palačinke.
Jednom prilikom Dijana Đoković ispričala je šta je pravila Novaku kada je bio mali. Kao većina dece, obožavao je razne poslastice.
Pročitajte: Noletov omiljeni kolač iz detinjstva - Recept Dijane Đoković za domaću bajaderu savršenog ukusa
‒ Najčešće sam mu pravila bajadere, palačinke, keks-tortu i "markizu". I ne samo Nole, sva tri sina su volela slatkiše – otkrila je Dijana jednom prilikom.
Privatna Arhiva
"Markiza" torta, kao što joj i nobl naziv kaže, vodi poreklo iz Francuske.
Ovaj kremasti delikates vrlo je jednostavan za pripremu, a karakterističan je po bogatom ukusu i raskošnoj teksturi. Svaki pravi sladokusac trebalo bi da zna kako se pravi.
Recept za "markiza" tortu je univerzalan, mada, u zavisnosti od želja i ukusa, nekad ima izuzetaka od pravila. Prilažemo originalni. U glavnoj ulozi su – piškote.
Od sastojaka, potrebno je: 2 dl svežeg mleka, 400 grama piškota, 250 g maslaca, 250 g čokolade za kuvanje, 10 jaja, 250 g šećera, 250 g slatke pavlake, kašičica ruma.
Shutterstock
Prvo odvojte žumanca od belanaca. Mutite žumanca mikserom da dobijete penastu smesu. Dok mutite postepeno ubacujte 125 grama šećera da se sve dobro sjedini.
Sipajte smesu u šerpu, kuvajte nekoliko minuta, pa pred kraj ubacite čokoladu i rum. Kuvajte da dobijete gladak fil.
U međuvremenu umutite maslac i dodajte ga u smesu.
U drugoj posudi sjedinite belanca sa preostalim šećerom i mutite da dobijete šam. Umešajte ga sa čokoladnim filom.
Pročitajte: Čudna pita od meda - Dijana Đoković podelila recept svoje bake koji se u porodici prenosi generacijama
Piškote potopite u mleko kako bi malo omekšale. Poređajte ih na dno okruglog kalupa prečnika 25 cm, preko njih sipajte krem i poravnajte. Piškote možete da poređate i uz krug kalupa, kao ogradu.
Odložite u frižider. Najbolje bi bilo da odstoji preko noći. Na kraju, umutite slatku pavlaku i napravite šlag, pa dekorišite tortu čokoladnim mrvicama ili seckanim pečenim lešnicima.
Shutterstock
Slične Vesti
Noletov omiljeni kolač iz detinjstva: Recept Dijane Đoković za domaću bajaderu savršenog ukusa
Recept Dijane Đoković za domaću bajaderu
28/09/2023
Saznajte višeBako, spremi nam normalne palačinke, pusti te bezglutenske: Ovo je čuveni recept Dijane Đoković
Palačinke Dijane Đoković nadaleko su čuvene
20/01/2023
Saznajte višePročitajte još
HONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
HONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
20/12/2024
Saznajte višePosne palačinke spremne za 10 minuta: Bez mleka i jaja, a mekane kao duša
Posne palačinke za celu porodicu
20/12/2024
Saznajte višeOdržana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa - Kralj lavova“
Održana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa: Kralj lavova“
19/12/2024
Saznajte višeNikoljdan bez glavnog specijaliteta ne može da prođe! Recept Zorice Brunclik ćete odmah isprobati
Brancin po receptu Zorice Brunclik
19/12/2024
Saznajte višeDanas je Nikoljdan, veruje se da ako uradite OVU stvar, desiće se čudo!
Danas je Nikoljdan, ovo su običaji
19/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)