Priprema jaja na najzdraviji način
Jaja spadaju u namirnice životinjskog porekla i ubrajaju se u jednu od najzdravijih vrsta hrane.
U nutritivnom sastavu jaja, koja se sastoje od žumanceta i belanceta, dominiraju proteini, zdrave masti, mnogi vitamini i minerali.
Dobar su izvor biotina, poznatog i kao vitamin B7, važnog nutrijenta koji se koristi u metabolizmu masti i šećera.
Jaja su nezaobilazni sastojak brojnih jela, često prvi izbor za doručak, a mogu se pripremiti na različite načine.
Pročitajte: Svi misle da su zdrava, ali... Jelene Đoković upozorava, OVA jaja ne bi trebalo da jedemo!
Međutim, treba imati u vidu da ako se prave u vidu omleta ili kajgane, što podrazumeva visoku temperaturu i veće količine masti, smanjuje se nivo vitamina i oksidansa u njima. Istovremeno, raste nivo holesterola, što povećava rizik od srčanih bolesti.
Istraživanja su pokazala da će jaja sačuvati svoja hranljiva svojstva ako se konzumiraju kuvana. Činjenica je da ljudsko telo može da iskoristi čak 91 odsto proteina iz kuvanih jaja, a iz sirovih samo 51 odsto.
Pročitajte: Da li su jaja zaista zdrava?
Kraće i manje vruće metode kuvanja uzrokuju manju oksidaciju holesterola i pomažu da se sačuva većina hranljivih materija u njima.
Stoga bi najzdraviji način pripreme jaja bilo poširanje, odnosno stavljanje u vruću, a ne kipeću vodu, u kojoj se kuvaju do tri minuta.
Preporuka je da se u vodu u kojoj se poširaju jaja ne dodaje so, jer će se tako razrediti belance.
Slične Vesti
Pročitajte još
Snežna novogodišnja bajka bez jelke! Deca su bili dekorateri Mirkinog prazničnog doma
Dom Mirke Vasiljević i Vujadina Savića je u pravom novogodišnjem ruhu
21/12/2024
Saznajte višeHONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
HONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
20/12/2024
Saznajte višePosne palačinke spremne za 10 minuta: Bez mleka i jaja, a mekane kao duša
Posne palačinke za celu porodicu
20/12/2024
Saznajte višeOdržana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa - Kralj lavova“
Održana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa: Kralj lavova“
19/12/2024
Saznajte višeNikoljdan bez glavnog specijaliteta ne može da prođe! Recept Zorice Brunclik ćete odmah isprobati
Brancin po receptu Zorice Brunclik
19/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)