Recept za Baron tortu
Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja jednog od najvoljenijih komičara svog vremena, Miodraga Petrovića Čkalje, organizovan je niz kulturnih manifestacija. Opusu legendarnog glumca posvećena je izložba u Jugoslovenskoj kinoteci, u RTS klubu od 1. do 3. aprila biće upriličeni “Dani Čkalje”, a sećamo ga se i kroz brojne zanimljive anegdote.
Miodraga Petrovića Čkalju pamtimo i po čuvenoj sceni iz serije Kamiondžije, u kojoj jede Baron tortu. To je inspirisalo autora Deda Miletove kuhinje da, Čkalji u čast, podeli recept za poslasticu koju je proslavio među širokim auditorijumom.
Pročitajte: Treća generacija glumaca - Čkaljina unuka prisustvovala izložbi povodom stogodišnjice rođenja omiljenog komičara
Za pripremu Baron torte potrebno je izdvojiti malo više vremena, ali čim okusite prvi zalogaj shvatićete da se trud isplatio.
Sastojci za 4 kore:
- 12 belanaca
- prstohvat soli x 4
- 300 grama šećera
- 60 grama kakaa
- 60 grama mlevenih oraha
Čokoladni fil:
- 12 žumanaca
- 250 grama šećera
- 50 grama kakaa
- 40 grama pudinga od čokolade ili vanile
- 400 ml mleka
- 200 grama čokolade za kuvanje
- 180 grama maslaca
Fil od malina:
- 400 grama malina
- 110 grama šećera
- 2 kesice vanil šećera
- 40 grama pudinga od maline ili jagode
- 5 grama želatina x 3
- 100 ml vode
Priprema
Za jednu koru je potrebno: 3 belanca, prstohvat soli, 75 grama šećera, 15 grama kakaa i 15 grama mlevenih oraha.
Izdvojite belance, dodajte malo soli i umutite tako da se dobije “čvrst sneg”. Postepeno sipajte šećer i nastavite da mutite. Potom dodajte orahe i kakao. Smesu stavite u kalup i ispecite koru. Svaka naredna kora pravi se na isti način. Kad sve budu gotove, ostavite ih da se hlade.
Za to vreme pripremite čokoladni fil. Umutite žumanca, dodajte šećer i nastavite da mutite još malo. Sipajte kakao i puding. Promešajte sve, sipajte malo mleka i sve sjedinite. Ostatak mleka prespite u šerpu i ostavite da provri.
Pročitajte: Titova omiljena torta - Priprema se brzo i lako, a ukus ćete pamtiti zauvek
Kašiku vrelog mleka sipajte u crni fil, promešajte, a onda tu tamnu smesu dodajte u provrelo mleko. Ostavite da se kuva, uz stalno mešanje, dok se ne dobije čvrsti fil. Dodajte čokoladu, sačekajte da se otopi, a potom sjedinite sa maslacem. Dobijenu smesu prekrijte folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim prebacite u frižider.
Na kraju se pravi fil od malina. U činiju sipajte pola kesice želatina i malo vode. Dobro promešajte i ostavite da nabubri. Zatim u šerpu stavite maline, vodu i šećer. Kada provri, ostavite da se kuva još pet minuta, pa dodajte vanilin šećer. Malo fila pomešajte sa želatinom i dodajte ga u šerpu. Razmutite puding od vanile, sipajte ga u fil i kuvajte dok se ne zgusne.
Pre filovanja torte, čokoladni fil izmiksujte i odvojte deo da imate da prekrijete tortu na kraju.
Koru stavite u kalup, pa filujte prvo čokoladnim filom, a onda filom od malina, koji bi trebalo da bude mlak. Ponavljajte postupak dok se ne potroši sav materijal.
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)