Mirna Savić, radijska voditeljka i ćerka Masima Savića, već sedam godina živi odvojeno od roditelja. Iako četiri godine živi sa dečkom, nije bila ljubitelj kuvanja. Tek nedavno, tokom karantina izazvanog pandemijom korona virusa, ćerka Masima Savića otkrila je koliko je kuvanje zabavno i da je veoma talentovana za gastronomiju.
Isprva joj nije baš sve išlo za rukom, međutim, ubrzo se uvežbala i otkrila da je posebno nadarena za pripremanje kolača.
Pročitajte: Mirna Savić - Užasavam se od pomisli da postanem hladna i nedostižna ‘poznata’ osoba
View this post on Instagram
Kolače pravim svakodnevno i rado ih odnesem komšijama i roditeljima. Uglavnom pripremam tradicionalne italijanske i francuske deserte, a što je recept komplikovaniji, to je izazov veći - rekla je Mirna za „Gloriju IN“.
Mirna Savić podelila je recepte za svoje omiljene specijalitete, za koje je tokom karantina postala pravi ekspert.
Rižoto s pečurkama i karamelizovanim lukom
Sastojci:
‒ 300 g zlatnih šampinjona
‒ 200 g pirinča
‒ 50 g maslaca
‒ kašika maslinovog ulja
‒ 1 crni luk srednje veličine
‒ malo celera
‒ 100 ml belog vina
‒ 400 ml razmućene pileće kocke za supu
‒ so i biber po želji
‒ 2 kašike parmezana
‒ 2 glavice crnog luka za karamelizovanje
Pročitajte: Glazirani pileći batak sa hrskavim povrćem, pivom i rižotom (video)
View this post on Instagram
Priprema:
Na maslinovom ulju propržite sitno iseckan luk i celer. Dodajte pirinač, malo prodinstajte, pa nalijte belo vino. Kada vino malo ispari, dodajte iseckane šampinjone. Začinite po želji. Polako dolivajte razmućenu pileću kocku za supu, uz konstantno mešanje. Kuvajte na osrednjoj temperaturi 10 do 15 minuta. Na kraju umešajte maslac i parmezan kako bi se svi ukusi stopili.
Za karamelizovanje luk iseckajte na kolutiće i propržite ga na malo maslinovog ulja. Dodajte so i prelijte malo belog vina. Pred kraj dodajte pola kašičice šećera. Kada luk dobije tamnosmeđu boju, stavite ga na rižoto, kao dekoraciju.
Mirna Savić ‒ Omiljena „Houdini focaccia“
Sastojci:
‒ 500 g oštrog brašna
‒ maslinovo ulje
‒ so po želji
‒7 g suvog kvasca
‒ 325 ml mlake vode
‒ prstohvat šećera
‒ 2 kašike palente
‒ dodaci po želji (sir, masline, čeri paradajz)
Pročitajte: Masimo Savić otkriva - Jedva čekam da postanem deda
View this post on Instagram
Priprema:
Kvasac umutite u mlakoj vodi sa malo šećera. U velikoj posudi pomešajte brašno, maslinovo ulje, malo soli i razmućeni kvasac. Sve umešajte varjačom, a ako je testo lepljivo, dodajte još malo brašna. Pokrijte krpom i ostavite da testo naraste.
Na dno pleha za pečenje pospite palentu i so. Testo rasporedite u pleh i obilno ga premažite maslinovim uljem. Prstima napravite udubljenja u testu u koja ćete staviti dodatke po želji. Pleh prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da testo još malo naraste. Po vrhu „focaccie“ pospite krupnu so i pecite na 200 stepeni oko pola sata.
Napravite premaz od maslinovog ulja, sitno iseckanog belog luka i ruzmarina i njime premažite pečenu „focacciu“. Kada se pecivo ohladi, uživajte u neverovatnom ukusu.
Mirna Savić - Omiljena poslastica sa breskvama
Sastojci:
‒ 4 jaja
‒ 200 g šećera
‒ 250 g maskarpone sira
‒ 230 g brašna
‒ kašika ruma
‒ prstohvat soli
‒ narendana kora od polovine limuna
‒ 2 kašike ekstrakta od vanile
‒ prašak za pecivo
‒ 3 breskve
‒ šaka svežih borovnica
Pročitajte: Kuvanje - Filadelfija torta sa breskvama
View this post on Instagram
Priprema:
Jaja i šećer mutite da smesa postane svetla i kremasta. Dodajte maskarpone i dobro izmešajte. Postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo uz konstantno mešanje. Jednu breskvu iseckajte na sitne komade i umešajte je u kremastu smesu. Zatim uspite polovinu borovnica. Ostatak breskvi iseckajte na listiće i poređajte po vrhu torte kao dekoraciju. U sredini poređajte ostatak borovnica. Tortu pecite oko pedeset minuta na 180 stepeni.
Kada se ohladi, uživajte u pravom letnjem ukusu.
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)