Strogo čuvana tajna otkrivena: Recept za Titov omiljeni kolač morate da probate, sastojci preukusni

Strogo čuvana tajna otkrivena: Recept za Titov omiljeni kolač morate da probate, sastojci preukusni

Autor: | 16/05/2024

0

Titov kolač morate da probate

Josip Broz Tito, nekadašnji doživotni predsednik Jugoslavije, važio je za gurmana i hedonistu kakav se retko sreće.

Heinrich Sanden/ Profimedia

 

Na njegovom jelovniku bili su najukusniji specijaliteti iz svih krajeva sveta, a savremenici kažu da je Tito naročito voleo slatkiše.

Pročitajte: Titova omiljena torta - Priprema se brzo i lako, a ukus ćete pamtiti zauvek

Kuvar koji je godinama bio zadužen za ishranu predsednika države, svojevremeno je otkrio koji slatki zalogaj je Titu bio omiljen.

Reč je o kolaču sa orasima i čokoladom, a jedan sastojak neophodan za pripremu poslastice dugo je bio strogo čuvana tajna.

Sastojci za testo:

4 jaja, 200 grama šećera, 1 vanilin šećer, 100 grama mlevenih oraha, 5 kašika brašna, 1 prašak za pecivo, 3 kašike ulja.

Ono što kolaču daje poseban šmek, a dugo se nagađalo o čemu je reč, jeste – kafa.

Shutterstock

 

Dakle, u testo obavezno dodajte 5 kašika kuvane crne kafe.

Sastojci za krem:

400 ml mleka, 200 grama putera, 100 grama otopljene čokolade, 10 kašika šećera, 5 kašika brašna, 3 kašike mlevenh oraha, 2 žumanca, 1 vanilin šećer

Fil

Malo čokolade i mlevenih oraha

Shutterstock

 

Priprema testa

Odvojte belanca od žumanaca. Belancima dodajte 100 grama šećera i sve dobro izmiksajte. Žumanca pomešajte sa 100 g šećera pa i to izmiksajte.

U smesu sa žumancima dodajte 5 kašika hladne kafe, 100 g oraha, 5 kašika brašna sa praškom za pecivo i 3 kašike ulja. Sve dobro promešajte pa polako dodajte sneg od belanaca.

Dobijenu smesu pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 30 minuta.

Priprema krema:

Mleku dodajte 5 kašika brašna i 2 žumanca i kuvajte uz stalno mešanje, dok se ne zgusne. Pustite da se ohladi.

Izmiksajte puter, šećer i vanilin šećer pa im dodajte otopljenu čokoladu. Sve dobro pomešajte sa ohlađenim kuvanim kremom.

Kada je testo pečeno, izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Zatim po njemu ravnomerno rasporedite krem i ostavite da se stegne.

Ukrasite narendanom čokoladom i mlevenim orasima.

Kolač poslužite isečen na kocke.

Shutterstock

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Profimedia/Shutterstock

Pročitajte još

Najnovije vesti