Bogoljub Karić ostavio zimnicu, kao pravi domaćin spremio ajvar, ovo je recept

Bogoljub Karić ostavio zimnicu, kao pravi domaćin spremio ajvar, ovo je recept

Autor: | 15/10/2024

0

Ziminica porodice Karić je pripremljena, ostalo je još samo kupus da se ukiseli u novembru kada mu bude vreme.

Poznati kao veliki domaćini, Boguljub i Milanka ništa ne prepuštaju slučaju te su zasukali rukave i ceo septembar proveli u pripremi ajvara i paprike na razne načine.

Arhiva HELLO!

 

Govoreći nedavno za medije, biznismen je otkrio da je za njihovu mnogobrojnu porodicu spremio sve što je potrebno od dobre hrane za predstojeće zimske dane.

- Sad smo pravili ajvar sa naše plantaže i ostalo je 1.500 kilograma paprika. Ne znam koliko je tegli ajvara, ali nije mnogo za ovo pleme Karića.

Spremili smo sve. Sad ćemo da pravimo kupus još malo - rekao je Bogoljub.

Zimnica porodice Karić pripremljena je po jednostavnom, tradicionalnom receptu koji obožavaju svi članovi najpoznatije srpske familije.

Ovo je tradicionalni recept za ajvar, a dobićete 5 većih tegli, odnosno oko 5 kg ajvara. Biće vam potrebno oko 6 sati, a rezultatat je ukusan ajvar koji će svi hvaliti.

Pročitajte: Porodica Karić zavijena u crno - Smrtni slučaj pogodio najmilije

Sastojci:

10 kg rog paprike

3 kg plavog patlidžana

1 l suncokretovog ulja

5 čenova belog luka

2 kašike šećera

4-5 kašika soli (po ukusu)

200 ml alkoholnog sirćeta

10 g konzervansa (opciono)

Priprema:

Paprike i patlidžan operite i osušite čistim peškirom. Paprike poređajte na pleh i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite dok koža paprike ne dobije boju i počne da se odvaja od mesa.

Pečene paprike izvadite, prebacite u činiju i prekrijte plastičnom folijom da se koža posle lakše odvoji od mesnatog dela. Ostavite da se hladi oko pola sata.

Patlidžane poređajte na lim za pečenje, stavite u rernu na 225 stepeni i pecite 30-40 minuta, dok ne dobiju boju i omekšaju. Pečene patlidžane prebacite u činiju, prekrijte ih folijom i ostavite da se hlade pola sata.

Posle hlađenja oljuštite kožu i povadite seme. Očišćene paprike stavite u cediljku da se iscedi višak vode i ajvar bude gušći. Uradite isto sa patlidžanima.

kuhaj i peci/youtube

 

Stavite oko 600 ml suncokretovog ulja u veliku šerpu i ostavite da se ulje zagreje na umerenoj vatri. U međuvremenu sameljite paprike i patlidžane na mašini za meso ili ih iseckajte u mašini za mlevenje.

U zagrejano ulje stavite mlevene paprike i patlidžane i mešajte da ne zagori. Kad ajvar počne da kuva, dodajte sitno iseckan beli luk i nastavite da mešate.

U zavisnosti od količine sastojaka, biće potrebno kuvati i mešati ajvar sat i po do dva i po sata. Kad ajvar postane gust (trebaće mu otprilike 45 minuta), dodajte šećer, promešajte, a zatim dodajte so.

U početku manje, a kasnije po potrebi dodajte još. Dodajte alkoholno sirće i ponovo promešajte, pa po želji dodajte konzervans i nastavite da mešate. Nakon 60-90 minuta, ajvar treba da bude dobre gustine.

Uzmite malo kašikom na tanjir i probajte, opciono dodajte so ili šećer. Napunite prethodno sterilisane, vrele tegle vrućim ajvarom, prekrijte krpom ili peškirom i ostavite da se ohlade na sobnu temperaturu, a zatim ih spremite na tamno i hladno mesto.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić Antonio Anhel / Ata images

Slične Vesti

Pročitajte još

Najnovije vesti