Ziminica porodice Karić je pripremljena, ostalo je još samo kupus da se ukiseli u novembru kada mu bude vreme.
Poznati kao veliki domaćini, Boguljub i Milanka ništa ne prepuštaju slučaju te su zasukali rukave i ceo septembar proveli u pripremi ajvara i paprike na razne načine.
Govoreći nedavno za medije, biznismen je otkrio da je za njihovu mnogobrojnu porodicu spremio sve što je potrebno od dobre hrane za predstojeće zimske dane.
- Sad smo pravili ajvar sa naše plantaže i ostalo je 1.500 kilograma paprika. Ne znam koliko je tegli ajvara, ali nije mnogo za ovo pleme Karića.
Spremili smo sve. Sad ćemo da pravimo kupus još malo - rekao je Bogoljub.
Zimnica porodice Karić pripremljena je po jednostavnom, tradicionalnom receptu koji obožavaju svi članovi najpoznatije srpske familije.
Ovo je tradicionalni recept za ajvar, a dobićete 5 većih tegli, odnosno oko 5 kg ajvara. Biće vam potrebno oko 6 sati, a rezultatat je ukusan ajvar koji će svi hvaliti.
Pročitajte: Porodica Karić zavijena u crno - Smrtni slučaj pogodio najmilije
Sastojci:
10 kg rog paprike
3 kg plavog patlidžana
1 l suncokretovog ulja
5 čenova belog luka
2 kašike šećera
4-5 kašika soli (po ukusu)
200 ml alkoholnog sirćeta
10 g konzervansa (opciono)
Priprema:
Paprike i patlidžan operite i osušite čistim peškirom. Paprike poređajte na pleh i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite dok koža paprike ne dobije boju i počne da se odvaja od mesa.
Pečene paprike izvadite, prebacite u činiju i prekrijte plastičnom folijom da se koža posle lakše odvoji od mesnatog dela. Ostavite da se hladi oko pola sata.
Patlidžane poređajte na lim za pečenje, stavite u rernu na 225 stepeni i pecite 30-40 minuta, dok ne dobiju boju i omekšaju. Pečene patlidžane prebacite u činiju, prekrijte ih folijom i ostavite da se hlade pola sata.
Posle hlađenja oljuštite kožu i povadite seme. Očišćene paprike stavite u cediljku da se iscedi višak vode i ajvar bude gušći. Uradite isto sa patlidžanima.
Stavite oko 600 ml suncokretovog ulja u veliku šerpu i ostavite da se ulje zagreje na umerenoj vatri. U međuvremenu sameljite paprike i patlidžane na mašini za meso ili ih iseckajte u mašini za mlevenje.
U zagrejano ulje stavite mlevene paprike i patlidžane i mešajte da ne zagori. Kad ajvar počne da kuva, dodajte sitno iseckan beli luk i nastavite da mešate.
U zavisnosti od količine sastojaka, biće potrebno kuvati i mešati ajvar sat i po do dva i po sata. Kad ajvar postane gust (trebaće mu otprilike 45 minuta), dodajte šećer, promešajte, a zatim dodajte so.
U početku manje, a kasnije po potrebi dodajte još. Dodajte alkoholno sirće i ponovo promešajte, pa po želji dodajte konzervans i nastavite da mešate. Nakon 60-90 minuta, ajvar treba da bude dobre gustine.
Uzmite malo kašikom na tanjir i probajte, opciono dodajte so ili šećer. Napunite prethodno sterilisane, vrele tegle vrućim ajvarom, prekrijte krpom ili peškirom i ostavite da se ohlade na sobnu temperaturu, a zatim ih spremite na tamno i hladno mesto.
Slične Vesti
Pročitajte još
Rokija su žene obožavale, a danas najbolji dasa iz Srećnih ljudi izgleda ovako FOTO
Roki iz Srećnih ljudi danas
23/11/2024
Saznajte višeNeda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)