Ziminica porodice Karić je pripremljena, ostalo je još samo kupus da se ukiseli u novembru kada mu vreme bude bilo.
Poznati kao veliki domaćini Boguljub i Milanka ništa ne prepuštaju slučaju te su zasukali rukave i ceo septembar proveli u pripremi ajvara i paprike na razne načine.
Govoreći nedavno za medije, biznismen je otkrio da je za njihovu mnogobrojnu porodicu spremio sve što je potrebno od dobre hrane za predstojeće zimske dane.
- Sad smo pravili ajvar sa naše plantaže i ostalo je 1.500 kilograma paprika. Ne znam koliko je tegli ajvara, ali nije mnogo za ovo plemo Karića.
Spremili smo sve. Sad ćemo da pravimo kupus još malo - rekao je Bogoljub.
Zimnica porodice Karić pripremljena je po jednostavnom, tradicionalnom receptu koji obožavaju svi članovi najpoznatije srpske familije.
Ovo je tradicionalni recept za ajvar, a dobićete 5 većih tegli, odnosno oko 5 kg ajvara. Biće vam potrebno oko 6 sati, a rezultatat je ukusan ajvar koji će svi hvaliti.
Pročitajte: Porodica Karić zavijena u crno - Smrtni slučaj pogodio najmilije
Sastojci:
10 kg rog paprike
3 kg plavog patlidžana
1 l suncokretovog ulja
5 čena belog luka
2 kašike šećera
4 - 5 kašika soli (po ukusu)
200 ml alkoholnog sirćeta
10 g konzervansa (opciono)
Priprema:
Paprike i patlidžan operite i osušite čistim peškirom. Paprike poređajte na pleh i stavite u zagrejanu rernu na 200C. Pecite dok koža paprike ne dobije boju i počne da se odvaja od mesa.
Pečene paprike izvadite, prebacite u činiju i prekrijte plastičnom folijom da se koža posle lakše odvoji od mesnatog dela. Ostavite da se hladi oko pola sata.
Patlidžane poređajte na lim za pečenje i stavite u rernu na 225°C i pecite 30 - 40 minuta, dok ne dobiju boju i omekšaju. Pečene patlidžane prebacite u činiju, prekrijte ih folijom i ostavite da se hlade pola sata.
Posle hlađenja oljuštite sa kože i semenki. Očišćene paprike stavite u cediljku da se iscedi višak vode i ajvar bude gušći. Uradite isto sa patlidžanima.
Stavite oko 600 ml suncokretovog ulja u veliku šerpu i ostavite da se ulje zagreje na umerenoj vatri. U međuvremenu sameljite paprike i patlidžane na mašini za meso ili ih iseckajte u mašini za mlevenje.
U zagrejano ulje stavite mlevene paprike i patlidžane i mešajte da ne zagori. Kad ajvar počne da kuva, dodajte sitno iseckan beli luk i nastavite da mešate.
U zavisnosti od količine sastojaka, biće potrebno kuvati i mešati ajvar oko 1,5 - 2,5 sata. Kad ajvar postane gust (trebaće mu otprilike 45 minuta), dodajte šećer, promešajte, a zatim dodajte so.
U početku manje, a kasnije po potrebi dodajte još. Dodajte alkoholno sirće i ponovo promešajte, pa po želji dodajte konzervans i nastavite da mešate. Nakon 60 - 90 minuta, ajvar treba da bude dobre gustine.
Uzmite malo kašikom na tanjir i probajte, opciono dodajte so ili šećer. Napunite prethodno sterilisane, vrele tegle vrućim ajvarom, prekrijte krpom ili peškirom i ostavite da se ohlade na sobnu temperaturu, a zatim ih spremite na tamno i hladno mesto.
Slične Vesti
Pročitajte još
Bogoljub Karić ostavio zimnicu, kao pravi domaćin spremio ajvar, ovo je recept
Zimnica porodice Karić je spremna
15/10/2024
Saznajte višeOtvorena prva Hogan radnja u Srbiji i ovom delu Evrope
Otvorena prva Hogan radnja u Srbiji i ovom delu Evrope
15/10/2024
Saznajte višeJesenja pita po receptu Cece Ražnatović. Ko kaže da pevačica u kuhinju ne ulazi?
Recept Cece Ražnatović za posnu pitu idealnu za jesen
14/10/2024
Saznajte višeČuvena šefica meksičke kuhinje u Beogradu: Festival tradicionalne hrane za dušu stigao i kod nas
Ambasada Meksika poziva srpsku publiku da proba ove ukusne kulinarske specijalitete meksičke kuhinje
14/10/2024
Saznajte višeAleksandra Jeftanović za doručak obavezno jede ovo i izgleda savršeno na pragu 50. godine
Ishrana Aleksandre Jeftanović tajna je njenog dobrog izgleda
13/10/2024
Saznajte više
Komentari (0)