Pečenje je, uglavnom, neizostavan deo božićne trpeze. I većina ga već unapred rezerviše i kupuje na "proverenim" mestima.
A da li ste znali da je priprema pečenja i u kućnim uslovima jednostavna? Većina misli da je za to potrebno određeno znanje, a i veštine.
Međutim, vrlo lako možete da ga napravite i sami kod kuće, ukoliko uložite samo malo truda.
Obavezno koristite kvalitetne sastojke. Dakle, bitno je da meso bude lepo i da koristite so koja nije previše sitna. Malo truda i pečenje će biti sočno i mekano iznutra, a korica hrskava i slana.
Sastojci:
1. komad svinjske plećke sa kožicom (oko 3 kilograma)
2. 3 kašike soli
3. 2 kašike bibera
4. maslinovo ulje
Pročitajte: Ove jeseni sarme će se spremati isključivo po receptu Suzane Mančić
Priprema:
Meso dobro osušite tapkajući ga papirnatim ubrusima. Kuvari svinjsku plećku ostave preko noći u frižideru, nepokrivenu, jer frižider izvuče vlagu iz mesa. Čak i sat vremena u frižideru napraviće razliku!
Kada ste dobro osušili meso, rernu uključite na 220 stepeni Celzijusovih.
Najpre začinite svinjetinu sa strane gde nije kožica, pospite trećinom soli i dobro pobiberite, pa trljajte rukama tako da svaki centimetar mesa bude začinjen.
Okrenite potom meso, kožicu po želji zarežite nožem, i dobro premažite maslinovim uljem. Kuvari ovo u šali nazivaju masažom mesa, jer bi zaista trebalo da rukama prelazite preko kožice kao da je masirate.
Tek sada uzmite so i dobro posolite svaki deo, dodatno utrljavajući rukama. So igra ključnu ulogu u pečenju kožice i svaki deo koji ostane neposoljen neće biti hrskav i ukusan već samo tvrd.
Meso položite u pleh, oko njega sipajte malo vode, stavite u rernu i odmah smanjite temperaturu na 160 stepeni. Ukupno vreme pečenja biće dva i po sata, ali je podeljeno na tri dela.
Pecite najpre sat i po, pa proverite da li je sva voda isparila. Ako jeste, dolijte još oko decilitar. Proverite i kožicu, u nekim rernama neće se ispeći ravnomerno, i po potrebi okrenite pleh.
Pecite meso još sat vremena, a onda rernu pojačajte na 240 stepeni Celzijusovih i neka se tako peče trideset minuta.
Pečeno meso izvadite iz rerne i ovlaš pokrijte folijom. To neće smetati kožici, ostaće hrskava, ali će sprečiti da se ostatak mesa isuši.
Neka ostane pokriveno dvadeset minuta, a onda secite nazubljenim nožem na komade široke oko dva centimetra.
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)