Pečenje je, uglavnom, neizostavan deo božićne trpeze. I većina ga već unapred rezerviše i kupuje na "proverenim" mestima.
A da li ste znali da je priprema pečenja i u kućnim uslovima jednostavna? Većina misli da je za to potrebno određeno znanje, a i veštine.
Međutim, vrlo lako možete da ga napravite i sami kod kuće, ukoliko uložite samo malo truda.
Obavezno koristite kvalitetne sastojke. Dakle, bitno je da meso bude lepo i da koristite so koja nije previše sitna. Malo truda i pečenje će biti sočno i mekano iznutra, a korica hrskava i slana.
Sastojci:
1. komad svinjske plećke sa kožicom (oko 3 kilograma)
2. 3 kašike soli
3. 2 kašike bibera
4. maslinovo ulje
Pročitajte: Ove jeseni sarme će se spremati isključivo po receptu Suzane Mančić
Priprema:
Meso dobro osušite tapkajući ga papirnatim ubrusima. Kuvari svinjsku plećku ostave preko noći u frižideru, nepokrivenu, jer frižider izvuče vlagu iz mesa. Čak i sat vremena u frižideru napraviće razliku!
Kada ste dobro osušili meso, rernu uključite na 220 stepeni Celzijusovih.
Najpre začinite svinjetinu sa strane gde nije kožica, pospite trećinom soli i dobro pobiberite, pa trljajte rukama tako da svaki centimetar mesa bude začinjen.
Okrenite potom meso, kožicu po želji zarežite nožem, i dobro premažite maslinovim uljem. Kuvari ovo u šali nazivaju masažom mesa, jer bi zaista trebalo da rukama prelazite preko kožice kao da je masirate.
Tek sada uzmite so i dobro posolite svaki deo, dodatno utrljavajući rukama. So igra ključnu ulogu u pečenju kožice i svaki deo koji ostane neposoljen neće biti hrskav i ukusan već samo tvrd.
Meso položite u pleh, oko njega sipajte malo vode, stavite u rernu i odmah smanjite temperaturu na 160 stepeni. Ukupno vreme pečenja biće dva i po sata, ali je podeljeno na tri dela.
Pecite najpre sat i po, pa proverite da li je sva voda isparila. Ako jeste, dolijte još oko decilitar. Proverite i kožicu, u nekim rernama neće se ispeći ravnomerno, i po potrebi okrenite pleh.
Pecite meso još sat vremena, a onda rernu pojačajte na 240 stepeni Celzijusovih i neka se tako peče trideset minuta.
Pečeno meso izvadite iz rerne i ovlaš pokrijte folijom. To neće smetati kožici, ostaće hrskava, ali će sprečiti da se ostatak mesa isuši.
Neka ostane pokriveno dvadeset minuta, a onda secite nazubljenim nožem na komade široke oko dva centimetra.
Pročitajte još
Predstavnici sedme sile za dva dana prikupili 700.000 dinara za pomoć bolesnim mališanima
25/12/2024
Saznajte višeRecept Radoša Bajića za sočne krmenadle zapisuju i vrsne domaćice
Recept Radoša Bajića oduševiće i vrsne domaćice
25/12/2024
Saznajte višeI ove zimske sezone nosimo novu SUPERHERO kolekciju i pomažemo NURDOR-u
Mastercard i NURDOR nas podsećaju na važnost podrške zajednici i da svako od nas može biti superheroj
25/12/2024
Saznajte višeJK je rekorderka, okitila čak četiri jelke, neki ukrasi su veći od nameštaja u kući FOTO
Jelka Jelene Karleuše je nestvarna
25/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)