Svinjsko pečenje iz rerne - korica hrskava i slana, a meso sočno i mekano

Svinjsko pečenje iz rerne - korica hrskava i slana, a meso sočno i mekano

Autor: | 10/11/2024

0

Pečenje je, uglavnom, neizostavan deo božićne trpeze. I većina ga već unapred rezerviše i kupuje na "proverenim" mestima.

A da li ste znali da je priprema pečenja i u kućnim uslovima jednostavna? Većina misli da je za to potrebno određeno znanje, a i veštine.

Pixabay

 

Međutim, vrlo lako možete da ga napravite i sami kod kuće, ukoliko uložite samo malo truda.

Obavezno koristite kvalitetne sastojke. Dakle, bitno je da meso bude lepo i da koristite so koja nije previše sitna. Malo truda i pečenje će biti sočno i mekano iznutra, a korica hrskava i slana.

Sastojci:

1. komad svinjske plećke sa kožicom (oko 3 kilograma)

2. 3 kašike soli

3. 2 kašike bibera

4. maslinovo ulje

Pročitajte: Ove jeseni sarme će se spremati isključivo po receptu Suzane Mančić

Priprema:

Meso dobro osušite tapkajući ga papirnatim ubrusima. Kuvari svinjsku plećku ostave preko noći u frižideru, nepokrivenu, jer frižider izvuče vlagu iz mesa. Čak i sat vremena u frižideru napraviće razliku!

Kada ste dobro osušili meso, rernu uključite na 220 stepeni Celzijusovih.

Najpre začinite svinjetinu sa strane gde nije kožica, pospite trećinom soli i dobro pobiberite, pa trljajte rukama tako da svaki centimetar mesa bude začinjen.

Okrenite potom meso, kožicu po želji zarežite nožem, i dobro premažite maslinovim uljem. Kuvari ovo u šali nazivaju masažom mesa, jer bi zaista trebalo da rukama prelazite preko kožice kao da je masirate.

Pixabay

 

Tek sada uzmite so i dobro posolite svaki deo, dodatno utrljavajući rukama. So igra ključnu ulogu u pečenju kožice i svaki deo koji ostane neposoljen neće biti hrskav i ukusan već samo tvrd.

Meso položite u pleh, oko njega sipajte malo vode, stavite u rernu i odmah smanjite temperaturu na 160 stepeni. Ukupno vreme pečenja biće dva i po sata, ali je podeljeno na tri dela.

Pecite najpre sat i po, pa proverite da li je sva voda isparila. Ako jeste, dolijte još oko decilitar. Proverite i kožicu, u nekim rernama neće se ispeći ravnomerno, i po potrebi okrenite pleh.

Pecite meso još sat vremena, a onda rernu pojačajte na 240 stepeni Celzijusovih i neka se tako peče trideset minuta.

Pečeno meso izvadite iz rerne i ovlaš pokrijte folijom. To neće smetati kožici, ostaće hrskava, ali će sprečiti da se ostatak mesa isuši.

Neka ostane pokriveno dvadeset minuta, a onda secite nazubljenim nožem na komade široke oko dva centimetra.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić Pixabay

Pročitajte još

Najnovije vesti