Sarme Tamare Vučić za gurmane
Tamara Vučić prisustvovala je Veb samitu u Lisabonu zbog čega je bila sprečena da ove godine krsnu slavu Đuđic provede u svom domu okružena porodicom i prijateljima.
Prošle godine prva dama Srbije zadala je ozbiljan zadatak domaćicama, a prizorom iz doma oduševila je javnost.
Naime, Tamara Vučić podelila je delić atmosfere iz toplog doma uoči Đurđica.
Uz fotografiju slavske sveće i ikone, Tamara je poželela svojim sugrađanima srećnu slavu.
Poseban trenutak na njenom profilu dobila je i kraljica svake slave - sarma. Iako je Tamara vrsna domaćica, nismo sigurni da li je baš ona pripremala ovo ukusno jelo, ali sigurni smo da će svi u njemu uživati.
Sarme su uvijene tako nisu ni male, ni velike. Srednja veličina jedne sarme je idealna kako za goste tako i za domaćine, a i na stolu mnogo lepše izgledaju, kao što možete da vidite na fotografiji ispod.
Pročitajte: Zdrav đuveč po receptu Milice Kon poželećete da probate već danas
Krupne sarme zahtevaju veće liske, a njih se malo može uzbrati s glavice kiselog kupusa; takođe, troši se i više nadeva za sarme.
Male sarme su zgodne za rukovanje, ali zahtevaju mnogo više posla, tako da je zlatna sredina najbolja.
Inače, kada završite sa uvijanjem sarme, nikako ne zaboravite malo suvog mesa i slanine da ubacite preko, a mi vam predlažemo recept koji će uspeti svakoj domaćici.
U spremanju slave sigurno joj je pomagao sin Vukan, koji se već pokazao kao odličan asistent u maminim kulinarskim majstorijama.
Recpet za najbolju slavsku sarmu
Sastojci:
- 1 velika glavica kiselog kupusa - 600 grama junećeg mlevenog mesa - 3 šolje belog pirinča - glavica belog luka - 200 grama suvih rebara - 100 grama dimljene slanine. Začini: so, vegeta, aleva paprika, biber. Dodaci po izboru: crni luk, rendana šargarepa, bosiljak, origano.
Kupus za sarme
Za sarme je najbolje koristiti futoški kiseli kupus jer je mekan i listovi su elastični. Iz kace se izvadi oveća glavica kiselog kupusa i ostavi da se ocedi.
Onda se s nje pažljivo skidaju liske za sarmu, a sa svake liske se nožem odstrani onaj zadebljali deo lista koji je vezuje za koren, jer će se sarme docnije lakše uvijati.
Ovako pripremljene liske se obavezno operu hladnom vodom, da sarma ne bude prekisela, pa se ostave negde da se ocede.
Nadev za sarme
Šest stotina grama junetine, najbolje od prednjeg čereka, samelje se prvo na krupnu, pa na sitnu šajbnu. Ko voli krupniji nadev od mesa za sarmu, može samleti samo jednom. Neki, sad, na vreloj masti prodinstaju sitno seckanu glavicu crnog luka: pisac ovih redova to ne čini, jer pripada školi koja crni luk i kiseli kupus nikad ne uparuje.
DakIe, izdinsta se mleveno meso, taman da od bledocrvene dobije rozikastosivu boju, što će reći – ne previše, jer će se meso svakako dobro iskuvati.
U meso za sarme se doda pola kesice mlevenog bibera, nešto jače od pola kašike začina od povrća i kašika aleve paprike. Proprži se još malo, pa skloni sa plotne.
Onda se u izdinstano meso ubace dve kafene šoljice očišćenog i opranog pirinča i nadev za sarme je gotov. Kuvari sa mediterana u nadev za sarme dodaju i dosta bosiljka ili origana, ali to značajno menja ukus, pa ko voli neka izvoli da eksperimentiše sa sarmama.
Takođe, neko stavlja i rendanu šargarepu, što sarmama daje slatkast ukus i umanjuje aromu mesa.
Umotavanje sarme
A sad umotavanje sarmi, koje je za neke nerešiva zagonetka. Očišćena i oprana liska kiselog kupusa se stavi na dlan, pa onda, bliže korenu a po sredini, stavi kašika nadeva za sarme.
Onda počne da se roluje ali čim je nadev pokriven, krajevi liske se savijaju ka unutra, pa se nastavi s motanjem do kraja. Iako će se mnogima ovakva konstrukcija sarme učiniti nesigurnom, nije tako: čim onaj pirinač iz nadeva nabubri pri kuvanju, stvori se poseban unutrašnji pritisak koji će sarmu držati na okupu.
Kako se ređaju sarme u lonac
Slaganje sarmi u lonac je takode umeće. Na dno posude se stave tri-četiri liske neiskorišćenog kiselog kupusa, a preko njih se pospe isečena slaninica i na manje komadiće isečen čen belog luka. U prizemlje lonca se stavljaju biber u zrnu i list lorbera.
Tek onda se ređaju sarme: prvo po obodu u krug, a onda između, dok se ne pokrije dno. Preko ovog reda se nabaci štogod od suvog mesa, a najbolje suva rebra.
Onda opet idu sarme, između kojih se ušuškaju komadi očišćenog belog luka i slaninica ili komadi suvih rebara, pa opet sarme, ako ih je preostalo. To koliko će sarma biti masna određuje to koliko masna suva rebra i koliko slanine stavite u lonac.
Pročitajte: Milan Marić pravi vrhunske sarme: Tajna je u odnosu mesa i izboru pirinča
Budite svesni da će pirinač dosta masti da upije i da je sarma kalorično jelo. Kad je slaganje sarmi završeno, sarma se nalije hladnom vodom da dobro ogrezne, pa stavi na plotnu.
Kako će vrlo brzo onaj pirinač u sarmi da pokupi gotovo svu vodu, sarme moraju da se dolivaju, ali se ovo čini mlakom vodom, ovog puta obilato. Kako god da se pripremaju, oko sarmi je uvek dosta posla. Zato je nepisano pravilo da se sarme uvek spremaju u povećoj posudi.
Onda se sarme ostave da se krčkaju koliko god hoćete, ništa im neće biti. Veruje se da se su sarme ukusnije što se duže krčkaju i što se više puta podgrevaju.
Ovo drugo ipak izbegavajte zbog zdravlja a ako imate mogućnosti sarma ima najbolji ukus iz glinenih posuda.
Sarme se jedu uz prilog od kiselog mleka ili prelivene domaćim majonezom. Urnebes salata je takođe adekvatna uz sarme. Sarma nema potrebu da se uz nju jede bilo kakva salata. Od pića dobro i kvalitetno crveno vino prati odličan ukus sarme, prenosi recept takostojestvari.rs
Pročitajte još
Snežna novogodišnja bajka bez jelke! Deca su bili dekorateri Mirkinog prazničnog doma
Dom Mirke Vasiljević i Vujadina Savića je u pravom novogodišnjem ruhu
21/12/2024
Saznajte višeHONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
HONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
20/12/2024
Saznajte višePosne palačinke spremne za 10 minuta: Bez mleka i jaja, a mekane kao duša
Posne palačinke za celu porodicu
20/12/2024
Saznajte višeOdržana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa - Kralj lavova“
Održana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa: Kralj lavova“
19/12/2024
Saznajte višeNikoljdan bez glavnog specijaliteta ne može da prođe! Recept Zorice Brunclik ćete odmah isprobati
Brancin po receptu Zorice Brunclik
19/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)