Danas, 21. novembra, obeležava se krsna slava Aranđelovdan. Ovaj sveti dan proslavlja se u brojnim srpskim domovima, ali i u domu porodice Živojinović.
Pored svih gastronomskih čarolija koje se iz godine u godinu nađu na trpezi najveće muzičke zvezde, sarme Lepe Brene jedno su od neizostavih jela.
Prošle godine zasluge za ukusne sarme išle su Viktoru Živojinoviću, koji uživa da pomaže u majčinoj kuhinji, a ove godine u kuhinji se našao i najmlađi član porodice, Aleksandar.
Brenin sin podelio je ceo proces pripreme omiljenog srpskog jela, pa smo mogli da vidimo kako dečak meša meso u ogromnoj šerpi.
Da bi ovo jelo ispalo što bolje, važno je da odstoji, a obično se zavijaju u većoj količini, kako bi ostale i za sutra.
U sarme Lepe Brene od sastojaka idu: malo slanine, koja dodaje sočnost, lovorov list, i posute su paprikom. Kažu da je najbolje koristiti čuveni futoški kupus jer su listovi mekši i elastičniji.
Pročitajte: U mesec dana Breni su se dogodile dve velike tragedije, jedna na krsnu slavu
Naravno, mora da bude kiseo.
Listovi se pažljivo skidaju sa glavice. Treba odstraniti deblji deo bliži korenu, a potom oprati listove hladnom vodom i dobro ih ocediti.
Mleveno meso, najčešće miks junećeg i svinjskog, dinsta se dok malo ne promeni boju. U zavisnosti od ukusa i količne dodaju se mleveni biber, začini i mlevena paprika.
U izdinstano meso dodaju se šolja ili dve čistog pirinča. To je sve što je, prema tradicionalnom receptu, potrebno za nadev.
Umotavanje sarmi prilično je lagan proces. Stavi se list na dlan, po sredini se ubaci kašika nadeva, pa se urola od korena prema vrhu. Na kraju procesa krajevi lista savijaju se sa bočne strane ka unutra.
Pre nego što se sarme poređaju, dno lonca podmaže se mašću i prekriva sa nekoliko listova kojima neko voli da dodaje slaninu, a neko rebarca.
Obično se stavi i nekoliko zrna bibera, po ukusu lovorov list, naseckani beli luk, čak i cela paprika.
Pročitajte: Lepa Brena u suzama, načisto se slomila, razlog je preemotivan
Sarme se ređaju po spratovima, a između svakog možete da dodate slaninu ili rebra, ako volite pravu gurmansku varijantu. Kada sve poređate, sipajte u šerpu vodu (ali ne da potopite sarme) i stavite na šporet.
Pošto pirinač iz nadeva upija tečnost, a sarme rastu, ne zaboravite da tokom kuvanja dolivate vodu, ali topliju. Što se duže kuvaju sarme su ukusnije, tako da za pripremu sarmi izdvojite bar dva i po sata.
Osim što se pripremaju prema već znanom receptu, ove godine sarme Lepe Brene, odnosno one koje će se naći na njenoj slavskoj trpezi dodatno će biti ukusnije jer su ih pripremale ručice preslatkog dečaka.
Slične Vesti
Slava kod Živojinovića ne može da prođe bez čuvene sarme: Recept Lepe Brene oduševiće domaćice
Sarme Lepe Brene nadaleko su čuvene, ovo je recept
21/11/2023
Saznajte višePročitajte još
Snežna novogodišnja bajka bez jelke! Deca su bili dekorateri Mirkinog prazničnog doma
Dom Mirke Vasiljević i Vujadina Savića je u pravom novogodišnjem ruhu
21/12/2024
Saznajte višePosne palačinke spremne za 10 minuta: Bez mleka i jaja, a mekane kao duša
Posne palačinke za celu porodicu
20/12/2024
Saznajte višeOdržana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa - Kralj lavova“
Održana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa: Kralj lavova“
19/12/2024
Saznajte višeNikoljdan bez glavnog specijaliteta ne može da prođe! Recept Zorice Brunclik ćete odmah isprobati
Brancin po receptu Zorice Brunclik
19/12/2024
Saznajte višeDanas je Nikoljdan, veruje se da ako uradite OVU stvar, desiće se čudo!
Danas je Nikoljdan, ovo su običaji
19/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)