Ovaj beskvasni hleb se brzo pravi, sa pivom i đumbirom, ne morate dugo da ga mesite i ne morate dugo da čekate da naraste
Čini se da je ovih danas kvasac na listi najtraženijih namirnica. A kako ga je skoro nemoguće naći u prodavnicama, donosimo vam jedan odlična recept za ukusan hleb i to bez kvasca.
Potrebno:
200 g raženog brašna,
200 g integralnog brašna,
200 g belog pšeničnog brašna,
1/2 dl ulja
2 dl surutke,
2 dl crnog piva.
1 kašika sveže narendanog đumbira,
2 kašičice sode bikarbone,
1 kašičica soli,
1 kašičica šećera
Pošto su recepti za hleb sa pivom uglavnom sa područja Britanskog ostrva, ili Irske, uobičajeno je da se za ovakav beskavasni hleb koristi mlaćenica (surutka koja ostaje od mućenja putera) umesto vode ili mleka, kao i razne vrste piva. Kako se kod nas "mlaćenica" ne može promnaći u prodavnicama, umesto toga možete koristiti običnu surutku ili jogurt, kefir. Vrstu brašna možete menjati i koristiti ono koje vama najviše odgovara. Takođe, ako želite, u testo možete dodati i različite vrste semenki: od bundeve, suncokret, lan, susam...
Rernu uključite da se greje na 180°C.
Priprema:
U većoj posudi izmešajte suve sastojke: brašno, so, šećer, sodu bikarbonu i đumbir. Postepeno dodajte surutku i pivo kako biste umesili lepljivo testo. To znači da ono ne treba da bude ni previše retko, ni previše suvo. Nije potrebno dugo da mesite testo, već je dovoljno samo da se svi sastojci dobro umešaju.
Dugački kalup namastite i pospite brašnom. U kalup sipajte pripremljeno testo. Kalup sa testom stavite u zagrejanu rernu i pecite na istoj tempraturi 50-60 minuta u zavisnosti koliko volite krckav hleb. Hleb izvadite i stavite u pamučnu krpu da se ohladi.
Ako vam ostane viška hleba iskoristite ga da napravite ukusne mafine.
Mafini od starog hleba
Potrebno:
200 g starog hleba,
3 jajeta,
0,5 dl mleka,
1 dl kisele pavlake
1 dl ulja,
100 g sitnog sira,
na vrh kašičice praška za pecivo,
so i biber po ukusu,
1 tanji komad dimljene mesnate slanine,
1 sveža ljuta paprika
seckani sveži peršun ili bosiljak ili neki drugi začin po želji.
Napomena:
Količina hleba je okvirna, jer zapremina i moć upijanja 200 g crnog, integralnog, beskvasnog hleba je neuporedivo manja u odnosu na onaj beli, "naduvani" hleb.
U činiji izmešajte "mokre" sastojke, mleko, ulje, jaja, pavlaku i sir. U tu mešavinu dodajte izmrvljeni hleb, so, biber, prašak za pecivo, slaninu i papriku iseckanu na kockice. Sve dobro izmešajte da se sastojci sjedine. U zavisnosti od vrste hleba, da li je crni, beli, suvlji ili svežiji, smesa će biti gušća ili ređa. Ako vam se učini da je suviše retka dodatje još hleba ili prezle, to je već stvar vaše procene.
Smesu od hleba stavljajte u namašćene modle za mafine i pecite u rerni zagrejanoj na 200-220°C 30 minuta ili dok ne porumene.
Pročitajte još
Recept Slavice Rokvić za posne paprike, njena porodica ih obožava
Recept za post iz kuhinje Slavice Rokvić
24/11/2024
Saznajte višeRokija su žene obožavale, a danas najbolji dasa iz Srećnih ljudi izgleda ovako FOTO
Roki iz Srećnih ljudi danas
23/11/2024
Saznajte višeNeda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte više