Posna sarma po receptu monaha sa Hilandara, tajna svetogorskog jela krije se u dva sastojka

Posna sarma po receptu monaha sa Hilandara, tajna svetogorskog jela krije se u dva sastojka

Autor: | 04/12/2024

0

Posna sarma po receptu sa Hilandara

 

Božićni post počeo je 28. novembra i traje 40 dana, do Badnjeg dana, 6. januara. Pravoslavni vernici se ovim postom pripremaju za proslavu Božića, jednog od najvećih hrišćanskih praznika.

Recepti sa Hilandara pravo su blago, a mi vam danas donosimo onaj za posnu sarmu koju spremaju monasi sa Atosa za Badnje veče.

Miloš Tešić/ATA Images

 

Posna sarma po receptu sa Hilandara

Sastojci:

  • 2 praziluka
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 100 g pirinča
  • 350-400 g mlevenih oraha
  • 100 g dimljene ribe (losos)
  • 12-15 listova kiselog kupusa
  • so, ulje, suvi začin, crvena mlevena paprika, biber, beli luk u granulama, peršun, čili.

Pročitajte: Recept Milana Stankovića za doručak tokom uskršnjeg posta - Sa samo tri sastojka pevač napravi čudo

Priprema:

Na ulju propržite praziluk, crni luk i šargarepu. U povrće dodajte opran pirinač, a zatim dodajte mlevene orahe. Nakon toga dodaje dimljenu ribu. Dodajte začine i promešajte. Umotavajte sarmu, slažite je u šerpu ili grne pa stavite u rernu. Kuvajte u rerni na 200 stepeni Celzijusovih sat i deset minuta.

 

 

Komentari (0)

Loading
Jelena Mladenović Kuhinja Valentina Mašković, Obicaji Radjevine Dobrivoje i Dobrila Pantelic/youtube

Pročitajte još