Čokolada, slatki afrodizijak: Zavodljivi ukusi za Dan zaljubljenih (recept)

Čokolada, slatki afrodizijak: Zavodljivi ukusi za Dan zaljubljenih (recept)

Autor: | 13/02/2025

0

Pored toga što je oduvek doživljavana kao hrana bogova, čokolada je afrodizijak, uteha za slomljeno srce ili tugu, ali i namirnica koja utiče na proizvodnju endorfina, hormona sreće.

Glavni sastojak čokolade je kakao, prepun nutrijenata koji blagotvorno deluju na pravilan rad srca i ukupno raspoloženje.

Freepik/freepik

 

Ipak, pravi užitak krije se u crnoj  čokoladi s najmanje 70% kakaa – ona je najzdravija i najmoćnija. Samo nekoliko zalogaja može popraviti dan, neočekivano probuditi strast i doneti osećaj zadovoljstva. Dovoljno za potvrdu spomenute tvrdnje - čokolada je afrodizijak.

Još su Asteci smatrali da čokolada ima moć da raspiruje strast, a legendarni Kazanova u ljubavne pohode nije kretao bez čokolade. Čak je i francuska kraljica Marija Antoaneta obožavala čokoladu i tvrdila da je nezamenjiv deo njenih ljubavnih rituala.  

Pročitajte 40 godina, dvoje dece i 300 grama čokolade na dan

Verovali u to ili ne - čokolada je afrodizijak, a pred nama je Dan zaljubljenih, te nema boljeg načina da ga obeležite nego uz kockicu (ili nekoliko) ovog magičnog slatkiša!  

Freepik/freepik

 

Za one hrabije ali i veštije u kuhinji donosimo i recept za fantastičnu čokoladnu tortu, po receptu Najdžele Loson. Recept za čokoladnu tortu pružiće vam užitak za pamćenje.

Sastojci
- Za biskvit - 

  • 400 g brašna 
  • 350 g smeđeg šećera 
  • 50 g kakao-praha
  • 2 kašičice praška za pecivo 
  • 2 kašičica sode bikarbone 
  • ½ kašičice soli
  • 3 jaja 
  • 150 ml kisele pavlake 
  • kašičica ekstrakta vanile 
  • 175 g putera 
  • 125 ml ulja 
  • 300 ml hladne vode

- Za fil - 

  • 175 g tamne čokolade (minimum 70% kakaa)
  • 250 g putera 
  • 275 g šećera u prahu 
  • kašičica ekstrakta vanile 

Pomešajte u dubljoj posudi suve sastojke, odnosno prosejano brašno sa kakao-prahom, dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i šećer.

Posebno umutite jaja, dodajte pavlaku i vanilu. Rastopljen puter sobne temperature i ulje pomešajte u zasebnoj posudi.

Freepik/freepik

 

Zatim sjedinjene masnoće dodajte u suve sastojke i promešajte. 
Dodajte jaja sa pavlakom i vanilom, pa mikserom mutite dok se sastojci ne sjedine.
Izlijte smesu u kalup za torte (prečnika oko 20 cm), prethodno premazan puterom i posut kakao-prahom.
Rasporedite ravnomerno smesu i pecite u ugrejanoj rerni na 180ºC 50 do 55 minuta. Izvadite iz pećice i ostavite da se biskvit potpuno ohladi.

Usitnite čokoladu i rastopite je na pari, mešajući da se čokolada potpuno rastopi.
Posebno umutite penasto puter sobne temperture, dodajte prosejan šećer u prahu, pa sjedinite smesu da postane kremasta.

Postepeno dodajte ekstrakt vanile i otopljenu čokoladu, pa mešajte da masa postane glatka.

Rasecite biskvit na pola, pa četvrtinu smese iskoristite za filovanje, a ostatkom obložite tortu.

Shutterstock/New Africa

 

Recept za čokoladnu tortu je brz i jednostavan za pripremu, ali jednog se pravila morate pridržavati:  neophodno je da svi sastojci moraju biti sobne temperature. Važno je da obratite pažnju na ovu sitnicu, jer to utiče na krajnji rezultat. Ako se pridržavate svih koraka uverićete se zašto mnogi tvrde da čokolada je afrodizijak.

Komentari (0)

Nataša Stevanović Freepik/freepik

Pročitajte još

Najnovije vesti