Recept Zorice Brunclik za ribu iz rerne, gurmanluk u par koraka

Recept Zorice Brunclik za ribu iz rerne, gurmanluk u par koraka

Autor: | 13/04/2025

0

Recept Zorice Brunclik za ribu u soli 

Zorica Brunclik, legenda domaće muzičke scene i poznata po tome što uživa u dobrom zalogaju, osim što vlada binom, jednako dobro vlada i kuhinjom.

youtube printscreen

 

Među brojnim jelima koja rado priprema za svoju porodicu, jedno posebno osvaja pažnju, riba u soli, odnosno brancin pečen na specifičan i zdrav način. Upravo ovaj recept Zorice Brunclik za ribu u soli sve je popularniji, kako zbog nimalo zahtevne pripreme, tako i zbog izuzetnog ukusa.

Zorica ne krije da potiče iz skromne porodice, ali danas, kada živi život iz bajke okružena ljubavlju i porodicom, rado uživa u specijalitetima koji ujedinjuju tradiciju i luksuz. 

Pročitajte Omiljena pita Cece Ražnatović lako se pravi, savršena za dane posta

Recept Zorice Brunclik za ribu u soli možete poslužit ne samo tokom posta, već izneti i na prazničnu trpezu i koristiti za one prilike kada želite da pripremite nešto posebno.

Instagram/Zlata Vujanović

 

Sastojci

  • 1,5 kg brancina
  • 2 kg krupne morske soli
  • 1 limun i 1 pomorandža (isečeni na kolutove)
  • 2 čena belog luka
  • malo peršuna ili ruzmarina
  • 50 ml tečnosti od konzerviranih leblebija

Ribu temeljno osušite kuhinjskim ubrusom, pa je iznutra blago posolite. Napunite je kolutovima limuna, pomorandže, belim lukom i začinskim biljem.Tečnost iz konzervisanih leblebija pomešajte sa krupnom morskom solju dok ne dobijete smesu sličnu mokrom pesku.

U plehu za pečenje napravite podlogu od polovine smese soli debljine oko 1 cm. Na nju položite ribu i pažljivo prekrijte ostatkom soli, formirajući sloj koji potpuno zatvara brancina. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180–200°C oko 60 minuta. Za veće ribe produžite vreme pečenja.

Nakon pečenja, pažljivo razbijte koru od soli, očistite ribu i premažite je maslinovim uljem kako bi zasijala.

Shutterstock

 

Skuvani krompir isečen na kolutove i blitva seckana na rezance, sve začinjeno belim lukom, maslinovim uljem i limunovim sokom sa malo svežeg bosiljka. Ovaj prilog idealno se slaže sa ukusom morske ribe.

Recept Zorice Brunclik za ribu u soli je pravi dokaz da jednostavna jela mogu biti vrhunskog ukusa. Spoj ljubavi prema hrani i mediteranskog šarma - probajte, oduševićete se!

Komentari (0)

Nataša Stevanović ATA Images

Pročitajte još

Najnovije vesti