Recept Zorice Brunclik za ribu u soli
Zorica Brunclik, legenda domaće muzičke scene i poznata po tome što uživa u dobrom zalogaju, osim što vlada binom, jednako dobro vlada i kuhinjom.

youtube printscreen
Među brojnim jelima koja rado priprema za svoju porodicu, jedno posebno osvaja pažnju, riba u soli, odnosno brancin pečen na specifičan i zdrav način. Upravo ovaj recept Zorice Brunclik za ribu u soli sve je popularniji, kako zbog nimalo zahtevne pripreme, tako i zbog izuzetnog ukusa.
Zorica ne krije da potiče iz skromne porodice, ali danas, kada živi život iz bajke okružena ljubavlju i porodicom, rado uživa u specijalitetima koji ujedinjuju tradiciju i luksuz.
Pročitajte Omiljena pita Cece Ražnatović lako se pravi, savršena za dane posta
Recept Zorice Brunclik za ribu u soli možete poslužit ne samo tokom posta, već izneti i na prazničnu trpezu i koristiti za one prilike kada želite da pripremite nešto posebno.

Instagram/Zlata Vujanović
Sastojci
- 1,5 kg brancina
- 2 kg krupne morske soli
- 1 limun i 1 pomorandža (isečeni na kolutove)
- 2 čena belog luka
- malo peršuna ili ruzmarina
- 50 ml tečnosti od konzerviranih leblebija
Ribu temeljno osušite kuhinjskim ubrusom, pa je iznutra blago posolite. Napunite je kolutovima limuna, pomorandže, belim lukom i začinskim biljem.Tečnost iz konzervisanih leblebija pomešajte sa krupnom morskom solju dok ne dobijete smesu sličnu mokrom pesku.
U plehu za pečenje napravite podlogu od polovine smese soli debljine oko 1 cm. Na nju položite ribu i pažljivo prekrijte ostatkom soli, formirajući sloj koji potpuno zatvara brancina. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180–200°C oko 60 minuta. Za veće ribe produžite vreme pečenja.
Nakon pečenja, pažljivo razbijte koru od soli, očistite ribu i premažite je maslinovim uljem kako bi zasijala.

Shutterstock
Skuvani krompir isečen na kolutove i blitva seckana na rezance, sve začinjeno belim lukom, maslinovim uljem i limunovim sokom sa malo svežeg bosiljka. Ovaj prilog idealno se slaže sa ukusom morske ribe.
Recept Zorice Brunclik za ribu u soli je pravi dokaz da jednostavna jela mogu biti vrhunskog ukusa. Spoj ljubavi prema hrani i mediteranskog šarma - probajte, oduševićete se!
Pročitajte još
Kuhinja Bilje Jevtić rađena je po ugledu na one iz španskih serija, ovde je Aca glavni FOTO
Kuhinja Biljane Jevtić je veoma mala i uska
23/04/2025
Saznajte višeDijeta Ane Bekute skida 12 kg, uvek ste siti, ovo je jelovnik
Dijeta Ane Bekute skida kilograme kao od šale
23/04/2025
Saznajte višeCarmen Suite & Bolero na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum
Carmen Suite u Madlenianumu
23/04/2025
Saznajte višeAleksandra Vasković pravi najbolju rusku salatu, Bojan i deca je obožavaju
Recept Aleksandre Vasković idealan za porodičnu gozbu
22/04/2025
Saznajte višeUdobnost tokom ciklusa: Rešenja za menstruaciju bez nelagodnosti
Menstrualne gaćice i čašice rešenje za menstruaciju bez nelagodnosti
22/04/2025
Saznajte više
Komentari (0)