Ako želite da vaša uskršnja jaja ove godine izgledaju kao iz magazina - intenzivne boje, čiste nijanse i bez mrlja - izbeljivanje jaja je trik koji morate isprobati!
Ovaj jednostavan korak će učiniti da se boja mnogo bolje primi, a krajnji rezultat izgleda fantastično i profesionalno, čak i ako koristite obične farbe iz kesica, lako dostpune u prodajnim objektima.

Freepik/freepik
Bez obzira na to da li koristite prirodne ili veštačke boje, pigmenti se najlepše hvataju na belu ili što svetliju (sasvim čistu) površinu.
Standardna jaja iz prodavnice obično imaju žućkastu ili svetlosmeđu ljusku, a upravo izbeljivanjem možete skinuti površinski sloj i dobiti mnogo bolju podlogu za farbanje jaja.
Pročitajte Najbolji način za farbanje uskršnjih jaja
Sigurno jedan od najboljih trikova pomoću kojeg ćete dobiti divna bela jaja je ovaj u nastavku.
Kako izbeleti jaja, korak po korak
Potrebno:
- jaja
- alkoholno sirće
- voda
- velika šerpa
- sunđer (zeleni deo, ali ne previše grub)
- mala cediljka
- farbe za jaja
- ulje ili komad slanine za sjaj na kraju
Veče pre kuvanja, izvadite jaja iz frižidera da dostignu sobnu temperaturu. Isto uradite i sa sirćetom i šerpom, razlika u temperaturi može izazvati pucanje jaja tokom kuvanja.
Poređajte jaja u šerpu tako da ne stoje jedno preko drugog. Sipajte mlaku vodu i jednaku količinu alkoholnog sirćeta. Na primer, ako sipate 1 litar vode, dodajte i 1 litar sirćeta. Stavite šerpu na ringlu i pustite da proključa.
Kad voda provri, smanjite temperaturu na srednje nisku, tako da voda jedva vri. Pojaviće se braonkasta pena, to je površinski sloj ljuske koji se skida. S vremena na vreme skidajte tu penu cediljkom. Kuvajte 10-15 minuta.
Kada su jaja kuvana, nalijte hladnu vodu direktno u šerpu da se prohlade. Kad budu mlaka, pod slabim mlazom vode blago ih istrljajte sunđerom. Primetićete da se spoljašnji sloj ljuske lako skida, ostavljajući iza sebe glatku, svetlu površinu.
Kako izbeleti jaja, saveti
Koristite gumene rukavice tokom skidanja sloja, da vam sirće ne isuši kožu.
Ako želite još svetliju bazu, možete jaje na kratko potopiti u čist sirćetni rastvor (30 sekundi), pa tek onda trljati.
Nakon farbanja, premažite jaja uljem ili slaninom da zablistaju na prazničnoj trpezi.
I ne zaboravite, uvek prvo farbajte crveno jaje, čuvarkuću, koje se čuva do narednog Uskrsa.

Freepik/freepik
Uskrs je idealna prilika da spojimo tradiciju i kreativnost a uz ovaj trik, vaša korpa sa jajima će biti glavna zvezda prazničnog stola!
Slične Vesti
Pročitajte još
Već imaš veštine potrebne za IT – Cubes School ti pomaže da ih razviješ
Ako voliš da analiziraš stvari, da sve bude „pod konac“, ili si uvek ta osoba koja zna kako da organizuje dan – ti si možda već korak bliže svetu programiranja nego što misliš
24/04/2025
Saznajte višeKuhinja Bilje Jevtić rađena je po ugledu na one iz španskih serija, ovde je Aca glavni FOTO
Kuhinja Biljane Jevtić je veoma mala i uska
23/04/2025
Saznajte višeDijeta Ane Bekute skida 12 kg, uvek ste siti, ovo je jelovnik
Dijeta Ane Bekute skida kilograme kao od šale
23/04/2025
Saznajte višeCarmen Suite & Bolero na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum
Carmen Suite u Madlenianumu
23/04/2025
Saznajte višeAleksandra Vasković pravi najbolju rusku salatu, Bojan i deca je obožavaju
Recept Aleksandre Vasković idealan za porodičnu gozbu
22/04/2025
Saznajte više
Komentari (0)