Uz ove recepte trpeza za Badnje veče biće bogata i savršena

Uz ove recepte trpeza za Badnje veče biće bogata i savršena

Autor: | 06/01/2020

0

Posna trpeza za Badnje veče i te kako može biti bogata i ukusna, a sve što vam je potrebno jeste malo kulinarskog umeća i sledećih nekoliko recepata

Badnja večera je poslednji posni obrok pred božićne praznike. Iako posna, badnja večera je bogata. Glavno jelo je pasulj prebranac. Večera se završava suvim voćem, kompotima i posnim kolačima.

Kako biste trpezu za Badnje veče učinili posebnom i originalnom, evo nekoliko veoma jednostavnih, a ukusnih recepata.

Čorbica sa šargarepom

Sastojci:

750 g šargarepe
koren celera
3 glavice luka
čen belog luka
4 kašike maslinovog ulja
750 ml bujona
konzerva belog pasulja (oko 450 ml)
so
biber
veza peršuna

Priprema:
Povrće oprati i očistiti. Iseckati šargarepu i celer na prutiće, crni i beli luk očistiti i sitno iseći. Zagrejati u tiganju 2 kašike ulja i propržiti crni i beli luk, šargarepu i celer i sve dinstati oko 15 minuta. Procediti pasulj i dodati ga u tiganj. Posoliti, pobiberiti, dodati seckan peršun i malo prodinstati. Kada je gotovo sipati u lonac u kojem je provrila voda sa biberom i suvim biljnim začinom (bujon), jos malo prokuvati. Služiti dok je topla.

Pita sa prazilukom

Sastojci:

750 g kora za gibanicu
5 strukova praziluka
2 veze blitve
šolja pirinča
šoljica ulja
šolja kisele vode
suvi biljni začin
biber
so

Priprema:

Očistiti, oprati praziluk i iseći ga na sitne kolutove. Propržiti na ulju, malo posoliti, dodati opranu i malo prokuvanu blitvu, zatim dodati zacin. Pirinač skuvati, ocediti i dodati praziluk sa blitvom, malo pobiberiti i promešati. Svaku koru poprskati kiselom vodom i mazati nadevom po celoj kori. Ređati kore u podmazanom plehu i tako dok se sve ne potroše. Na kraju poslednju koru ne mazati nadevom nego samo poprskati uljem i kiselom vodom. Staviti pitu u zagrejanu rernu i peći na umerenoj temperaturi oko 35 minuta, piše stvarukusa.rs.

Za savršenu trpezu za Badnje veče - Prženi šaran

Sastojci:

veći šaran
so
ulje
limun

Priprema:

Šarana iseći na komade, poprskati sa limunovim sokom, posoliti i pržiti na ulju. Kada je pržen staviti na oval i poslagati isečen limun. Uz šarana moze se služiti baren krompir sa blitvom ili bareni pirinač.

Pastrmke sa bademom

Sastojci:

3 pastrmke

2 veća limuna
kašika začina od povrća
150 g oljuštenih badema
150 g margarina
2 kašike ulja
kašika brašna
malo peršuna

Priprema:
Očišćene pastrmke preliti sokom od limuna i ostaviti da stoje dvadesetak minuta. Zatim ih staviti u sud za pečenje, utrobu posoliti začinom od povrća, preliti uljem i odozgo poređati isečen margarin. Staviti u rernu zagrejanu na 220°C i ispeći. Za to vreme iseckati badem na listiće, spustiti na malo zagrejnog margarina, dodati brašno i sve propržiti, zatim umešati sok od drugog limuna i dve kašike vode, pa preliti pečenu i na oval poređanu ribu. Ukrasiti peršunom, a po želji i kolutovima limuna i isckanim paradajzom.

Pirinač sa prazilukom i pečurkama

Sastojci:

200 g pirinča
so
biber
4 srednja luka
400 g šampinjona
150 g praziluka
2 kašike ulja
150 g smrznutog graška
150 ml vode

Priprema:
Skuvati pirinač u slanoj vodi, ocediti ga. Luk očistiti i iseći na kocke. Šampinjone oprati, iseći na polovine. Praziluk oprati i iseći na kolutove. Dobro zagrejati ulje u većoj šerpi. Na njemu prvo propržiti luk i šampinjone i dodati vodu sa suvim biljnim začinom i biberom. Dodati pirinač, grašak i praziluk. Jelo pikantno začiniti sa solju i biberom ako je potrebno. Zatim sve zajedno promešati i ostaviti da se prokrčka na tihoj vatri.

Bundevara

Sastojci:

800 g bundeve
600 g tankih kora
150 g šećera
vanilin šećer
šećer u prahu
malo ulja i vode
na vrh noža praška za pecivo

Priprema:
Bundevu očistiti, iseći i izrendati na krupno. Staviti šećer, vanilin šećer i malo ulja, pa to sve zajedno propržiti. Ređati jednu po jednu koru (3 komada), prskati sa smesom od malo ulja, vode i praska za pecivo. Filovati i uviti u koru i sve tako dok se ne potroše sve kore. Peći u rerni zagrejanoj na 250°C. Kada je gotova posuti sa šećerom u prahu i vanilom.

hellomagazin.rs guliver/getty

Pročitajte još

Najnovije vesti