Novogodišnji keks sa đumbirom i cimetom, poslastica je bez koje ne možete da zamislite prazničnu trpezu
Nekako je sva pažnja oko novogodišnjih praznika usmerena na bogatu i ukusnu trpezu. Od slanih rolata, pita, sarmi, pečenja, salata, pa sve do ukusnih torti i slasnih kolača.
Iako se svake godine trudimo da ubacimo i po neki novitet i obradujemo svoje najmilije, uvek ima jedan recept koji sa oduševljenjem svake godine ponavljamo.
Upravo je novogodišnji keks ono što će od sada pa na dalje krasiti vašu prazničnu trpezu. Veoma lako se sprema, ne zahteva mnogo vremena, kao i novca, a njegov slatkast ukus očaraće i najmlađe.
Zato, obogatite novogodišnu trpezu i napravite mekane keksiće od đumbira i cimeta.
Evo i šta vam je sve potrebno za ove ukusne male zalogaje.
Đumbir -idealni saveznik za jačanje imuniteta
Sastojci:
1 jaje;
750g brašna;
230ml melase (možete staviti med ili ječmeni slad);
220g smeđeg šećera;
200g maslaca;
120ml vode;
1 prašak za pecivo;
1 kašičica mlevenog đumbira;
1/2 kašičice mlevenog cimeta;
1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića;
¼ kašičice mlevenog karanfilića;
nekoliko kapi vanila arome
Za ukrašavanje:
250g šećera u prahu;
sok od pola limuna;
jestive boje
Ukoliko želite da napravite zanimjlive lizalice od đumbira i meda, recept pogledajte OVDE
Priprema:
Dobro izmešajte brašno, prašak za pecivo, đumbir, cimet, oraščić i karanfilić. Mikserom umutite maslac, melasu, šećer, vodu, jaje i nekoliko kapi vanile. Polako dodajte smesu od brašna i zamesite testo. Dobijeno prhko testo podelite na tri dela i svaki deo posebno uvijte u foliju. Nakon toga ostavite u frižideru da odstoji tri sata (može i duže).
Nakon što je prošlo tri sata, na dasku stavite dosta brašna i razvaljajte testo. Modlicama vadite željene oblike i stavljajte u pleh obložen pek papirom, piše Stvar ukusa.
Napomena: obavezno brašnom pospite testo, oklagiju i modlice kako se testo ne bi lepilo!
Kada ste napravili željene oblike, na red dolazi pečenje. Keksiće pecite svega desetak minuta na temperaturi od 175 stepeni. Pazite da ih ne prepečete jer su ukusniji kada su mekani.
Pre nego što se bacite na ukrašavanje, keksiće dobro ohladite.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Uživajte u dekorisanju
Ono što ovaj novogodišnji keks čini drugačijim i čarobnim jeste to što se možete igrati bojama pri dekorisanju.
Ukus, koji će vas na prvi zalogaj osvojiti, dodatno će biti pojačan izgledom keksića, za koji vam je potrebno samo malo mašte i kreativnosti.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Prvo dobro umutite belanca, umešajte šećer u prahu i limunov sok. Zatim, razdelite smesu i u svaki deo dodajte željenu boju. Stavite ih u različite kesice, odsecite malu rupu i ukrašavajte dobro ohlađene keksiće. Za ukrašavanje možete da koristite razne jestive perlice ili mašnice.
Ostavite ih da prenoće pre upotrebe, a što duže budu stajali to bolje.
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više