Osim ukusa, jabuke stajanjem gube i na nutritivnoj vrednosti, pa pre kupovine proverite jesu li sveže.
Teško je biti siguran kupujete li sveže jabuke ili one iz uvoza što su ležale u hladnjači i po godinu dana čekajući svoje mesto na policama samoposluga.
Peteljka je najbolji pokazatelj svežine. Ako je jabuka dugo stajala, što je najčešći slučaj s uvoznim voćem, peteljka će joj biti tamno smeđa, suva i lako će otpasti, a da biste je skinuli sa svežeg voća moraćete da se pomučite. Osim toga, prepoznaćete je i po zelenkastoj boji.
Treba imati na umu da rupice od crva nisu najbolji pokazatelj da li je jabuka prskana, jer se može uvući između tretiranja, posebno ako se radi o pesticidima koji nisu agresivni, piše punkufer.hr. Zato sve jabuke dobro operite i iskoristite kuhinjske namirnice koje skidaju otrove s voća i povrća.
Pročitajte još
Hilandarski kolač: Nekoliko sastojaka, malo vremena, savršen za dane posta
Posni kolač koji se lako priprema ili Hilandarski kolač
27/03/2025
Saznajte višeProglašeno najlepše ime na svetu, Srbi ga obožavaju
Najlepše ime na svetu za devojčice zvuči prelepo na svim jezicima
25/03/2025
Saznajte višeStigao je King Desire – senzacija na štapiću
Povodom 30. rođendana Frikom predstavio novi ukus sladoleda
24/03/2025
Saznajte višeJeste li probali posni grašak? Slavica Rokvić ima savršen recept
Recept za post iz kuhinje Slavice Rokvić
24/03/2025
Saznajte više20 kg manje bez gladovanja: Evo kako je Nataši Aksentijević to pošlo za rukom
Nataša Aksentijević smršala 20 kilograma
23/03/2025
Saznajte više