Često možete čuti kako definišu dijabetes kao jednu od bolesti savremenog doba, i to nije slučajno. Dijabetes je socijalno značajna bolest koja pogađa ljude svih starosnih grupa.
Ali strogo uzimanje lekova, insulina i pravilna ishrana omogućavaju pacijentima dijabetičarima život sa puno radosti i pored prisustva bolesti.
A kad je u pitanju dijeta kod dijabetesa, moramo da razbijemo jedno od najčešćih verovanja da dijabetičari ne bi trebalo da jedu ništa slatko, uključujući med, jer to vodi do povećanja šećera u krvi.
Zaista, konzumiranje slatkih stvari, meda i raznih ugljenih hidrata dovodi do povećanja šećera u krvi, ali kod dobro kompenziranog dijabetesa i umerenih količina proizvoda to nije problem.
Ovde treba napomenuti da med ima prosečan glikemijski indeks od oko 61 jedinice, jer sadrži veliku količinu fruktoze, kao i hrom u tragovima, a on smanjuje potrošnju insulina u telu.
Međutim, ljudima koji pate od dijabetesa savetuje se konzumiranje sorti meda visokog sadržaja fruktoze kao što je med od bagrema, navodi bonapeti.rs.
Dnevna doza meda kod dijabetičara ne bi trebalo da pređe tri kafene kašičice, uzimajući u obzir ukupnu količinu unetih ugljenih hidrata kako ne bi došlo do prilagođavanja doze insulina.
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više