Bundeva je idealna i nezaobilazna jesenja namirnica, bogata lekovitim sastojcima, ukusna, a istovremeno niskokalorična.
Nauka je dokazala da se u bundevi nalazi veliki broj fitonutrijenata karotenoida.
Karotenoidi su zaslužni za narandžastu boju ove namirnice, ali i za mnoga lekovita svojstva bundeve. Među njima su alfa-karoten i beta-karoten, poznati i kao provitamini vitamina A, jer ih je moguće pretvoriti u aktivan oblik vitamina A, pišu vijesti.me.
Među povrćem, bundeva je jedan od najkoncentrovanijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca.
Ova kiselina se pretvara u EPA, masnu kiselinu kojom obiluje riba, za koju se ustanovilo da snižava trigliceride i sprečava promene ritma rada srca. ALA u ishrani i sama snižava rizik od pojave bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.
Osim što je svojom koncentracijom provitamina A odličan izvor vitamina A, takođe je dobar izvor vitamina C. To sinergijsko delovanje antioksidansa koristi ne samo zdravlju srca, već i celokupnom zdravlju jer pomažu u sprečavanju razvoja ateroskleroze.
Kako sadrži čak 90 odsto vode, lako je svarljiva, a pored toga sadrži i vlakna. Odlična je za sve one koji imaju probleme sa probavom jer podstiče probavu i tako smiruje upale probavnog trakta.
Ona omogućava bolje funkcionisanje jetre i žuči, sadrži enzime koji razgrađuju masnoću u krvi. Takođe pospešuje izlučivanje mokraće, pomaže kod upala mokraćnog sistema i sprečava nastanak bubrežnog kamenca.
Bundeva se može konzumirati sirova, kuvana, pečena ili pržena. Pored mesnatog dela, koriste se i njene semenke kojih ima mnogo s obzirom na ukupnu masu ploda.
Semenke bundeve sadrže neuporedivo veću energetsku i hranjivu vrednost od mesnatog jestivog dela bundeve. One sadrže 30 odsto belančevina, od 25 do 38 odsto masnog ulja, oko pet odsto smole, eterično ulje, šećer, pektin i enzime, kao što su kukurbitin, fitosteron i tokoferol.
Od semenki bundeva, hladnim ceđenjem, se dobija ulje koje je zapravo ekstrakt semenki sa svim njenim lekovitim svojstvima. Ulje je takođe lako svarljivo, puno nezasićenih masnih kiselina koje sadrže sve naše ćelije tela i podstiče regeneraciju ćelija, jačanje imunološkog i nervnog sistema.
Ulje od semenki bundeva sprečava nastanak i razvoj arteroskleroze, razbija krvne ugruške i naslage na zidovima krvnih sudova i tako štiti od srčanog, ali i moždanog udara.
Pročitajte još
Hilandarski kolač: Nekoliko sastojaka, malo vremena, savršen za dane posta
Posni kolač koji se lako priprema ili Hilandarski kolač
27/03/2025
Saznajte višeProglašeno najlepše ime na svetu, Srbi ga obožavaju
Najlepše ime na svetu za devojčice zvuči prelepo na svim jezicima
25/03/2025
Saznajte višeStigao je King Desire – senzacija na štapiću
Povodom 30. rođendana Frikom predstavio novi ukus sladoleda
24/03/2025
Saznajte višeJeste li probali posni grašak? Slavica Rokvić ima savršen recept
Recept za post iz kuhinje Slavice Rokvić
24/03/2025
Saznajte više20 kg manje bez gladovanja: Evo kako je Nataši Aksentijević to pošlo za rukom
Nataša Aksentijević smršala 20 kilograma
23/03/2025
Saznajte više