Skuvati pirinač tako da svako zrno bude kompaktno ali mekano, daleko je teži posao nego što se isprva čini. Najčešće se dešava da ga prekuvamo, pa dobijemo bezukusnu kašu, ili ga pak nedovoljno kuvamo, pa rizikujemo da tvrdim zrncima polomimo zube.
Kako skuvati savršen pirinač čija se zrnca neće lepiti, niti će biti tvrda?
Postoji jedan vrlo jednostavan trik koji znaju iskusne domaćice. Ako mislite da je tajna u dolivanju ulja u vodu u kojoj ga kuvate, prevarili ste se. Iako nije naodmet da sipate ulje u šerpu, "fora" je zapravo u količini vode.
Većina veruje da je optimalna srazmera vode i pirinča 2:1 (kako i obično piše na pakovanju), ali zapravo ova informacija je pogrešna. To je razlog zašto mnogim domaćicama pirinač bude prekuvan, piše Telegraf.
Zapravo, prava srazmera pirinča i vode iznosi 1:1, ali uz mali dodatak. Treba uračunati i da će voda ispariti tokom kuvanja, pa je tako povremeno treba dolivati.
I tu postoje neka pravila. Beli pirinač se kuva brže pa je dovoljno dodati 3/4 šoljice vode na srazmeru 1:1. Na primer, na 1 šoljicu pirinča idu 1 i 3/4 šoljice vode.
U odnosu na beli, integralnom pirinču je potrebno otpilike duplo više vremena da se skuva, što znači da će više vode ispariti. Tako na sreazmeru 1:1 doliva se još 1 ili 1 i 1/4 šoljica vode.
Pročitajte još
Treba vam posni namaz za palačinke koji deca obožavaju? Seka Aleksić ima provereno dobar recept
Posni namaz Seke Aleksić za palačinke će vas oduševiti
30/03/2025
Saznajte višeNevena Božović godinama živi u hotelu, raj u Crnoj Gori, tek da vidite pogled iz spavaće sobe
Dom Nevene Božović na moru
30/03/2025
Saznajte višeRecept Slavice Rokvić za pitu od samo 4 sastojka, posno, zdravo i slasno
Posna pita po receptu Slavice Rokvić prirpema se od četiri sastojka
30/03/2025
Saznajte višeHilandarski kolač: Nekoliko sastojaka, malo vremena, savršen za dane posta
Posni kolač koji se lako priprema ili Hilandarski kolač
27/03/2025
Saznajte višeProglašeno najlepše ime na svetu, Srbi ga obožavaju
Najlepše ime na svetu za devojčice zvuči prelepo na svim jezicima
25/03/2025
Saznajte više