Skuvati pirinač tako da svako zrno bude kompaktno ali mekano, daleko je teži posao nego što se isprva čini. Najčešće se dešava da ga prekuvamo, pa dobijemo bezukusnu kašu, ili ga pak nedovoljno kuvamo, pa rizikujemo da tvrdim zrncima polomimo zube.
Kako skuvati savršen pirinač čija se zrnca neće lepiti, niti će biti tvrda?
Postoji jedan vrlo jednostavan trik koji znaju iskusne domaćice. Ako mislite da je tajna u dolivanju ulja u vodu u kojoj ga kuvate, prevarili ste se. Iako nije naodmet da sipate ulje u šerpu, "fora" je zapravo u količini vode.
Većina veruje da je optimalna srazmera vode i pirinča 2:1 (kako i obično piše na pakovanju), ali zapravo ova informacija je pogrešna. To je razlog zašto mnogim domaćicama pirinač bude prekuvan, piše Telegraf.
Zapravo, prava srazmera pirinča i vode iznosi 1:1, ali uz mali dodatak. Treba uračunati i da će voda ispariti tokom kuvanja, pa je tako povremeno treba dolivati.
I tu postoje neka pravila. Beli pirinač se kuva brže pa je dovoljno dodati 3/4 šoljice vode na srazmeru 1:1. Na primer, na 1 šoljicu pirinča idu 1 i 3/4 šoljice vode.
U odnosu na beli, integralnom pirinču je potrebno otpilike duplo više vremena da se skuva, što znači da će više vode ispariti. Tako na sreazmeru 1:1 doliva se još 1 ili 1 i 1/4 šoljica vode.
Pročitajte još
Novogodišnja dekoracija u domu Tamare Dragičević i Petra Benčine kao iz najlepše bajke
Jelka Tamare Dragičević je prelepo ukrašena
22/12/2024
Saznajte višeNugat kuglice po receptu Nine Janković, novogodišnja poslastica koja se topi u ustima
Recept Nine Janković za nugat kuglice obožavaće cela porodica
22/12/2024
Saznajte višeSnežna novogodišnja bajka bez jelke! Deca su bili dekorateri Mirkinog prazničnog doma
Dom Mirke Vasiljević i Vujadina Savića je u pravom novogodišnjem ruhu
21/12/2024
Saznajte višeHONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
HONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
20/12/2024
Saznajte višePosne palačinke spremne za 10 minuta: Bez mleka i jaja, a mekane kao duša
Posne palačinke za celu porodicu
20/12/2024
Saznajte više