Beli luk, kao i luk kada se približi proleće, pušta korene i zelene klice. Mnogi ljudi bacaju ovo povrće, misleći da su izgubili korist i ukus.
U stvari, to je nedopustiva greška. U proklijalim čenovima belog luka se nalaze hranljivi sastojci kojih nema u običnom belom luku. U njemu se sadrži niz antioksidanasa: alicin, aliin i dialil disulfid.
Zašto treba da jedete beli luk koji je proklijao?
U procesu kada proklija, beli luk ima nove enzime sa moćnim dejstvom, sposobni su da se suprotstave mnogim bolestima. Čak i ukus zelenih pera je oštriji i bogatijeg mirisa. Korisno je da se jede proklijao beli luk svaki dan kod pada imuniteta i visusnih bolesti.
Mnoge tinkture se prave od belog luka za pročišćavanje krvnih sudova i da se normalizuje rad srca. Ali potrebno je da se u takvim slučajevima beli luk potopi ili popari - uzmite i jedite!
Proklijali beli luk se u narodnoj medicini preporučuje za upotrebu, za prevenciju moždanog udara i krvnih ugrušaka. Pomaže kod trovanja, sprečava razvoj loših ćelija, čisti organizam od kancerogenih. Antioksidanti proklijalog belog luka su u stanju da prekinu prevremeno starenje ćelija i pojavu bora, navodi bonapeti.rs.
Kako da jedemo proklijali beli luk?
Domaći beli luk je korisniji od kupljenog. Budite pažljivi u supermarketima, kineski beli luk koji se sreće je sumljivog kvaliteta. Najbolje da sami ostavite beli luk da proklija, napravite dobre uslove da se pojave klice. Pre upotrebe isecite beli luk na pola i uverite se da klin ima bogatu boju, ne crni ili truli.
Dodajte omiljeni začin za jelo, nemojte da ga obrađujete toplotno. Imajte u vidu da proklijao beli luk ima oštriji ukus nego običan. Dietolozi često savetuju da se jedu proklijala zrna graška, rotkvice, mirođije i lucerke. Ova hrana sadrži mnogo biljnih proteina, vitamina i antioksidanata.
Pročitajte još
Održana 11. Pro-femina, konferencija magazina Lepota i zdravlje
U organizaciji magazina Lepota i zdravlje, u četvrtak 24. aprila, u Palati umetnosti Madlena u Beogradu, održana je 11. konferencija Pro-femina
25/04/2025
Saznajte višePita sa makom Suzane Mančić bolja od svake štrudle, dok se peče osvaja mirisom
Recept za pitu sa makom Suzane Mančić ne može biti lakši
25/04/2025
Saznajte višeProlećni sadržaj na društvenim mrežama: Kako Galaxy S25 donosi osveženje vašim objavama
Samsung Galaxy S25 Ultra je telefon koji će vaše ideje pretočiti u savršen sadržaj
25/04/2025
Saznajte višeU selu lepše nema! Rada Manojlović uredila rodnu kuću, za ovu prostoriju dala bogatstvo
Rodna kuća Rade Manojlović u selu Četereže je njen dom
24/04/2025
Saznajte višeVeć imaš veštine potrebne za IT – Cubes School ti pomaže da ih razviješ
Ako voliš da analiziraš stvari, da sve bude „pod konac“, ili si uvek ta osoba koja zna kako da organizuje dan – ti si možda već korak bliže svetu programiranja nego što misliš
24/04/2025
Saznajte višeKuhinja Bilje Jevtić rađena je po ugledu na one iz španskih serija, ovde je Aca glavni FOTO
Kuhinja Biljane Jevtić je veoma mala i uska
23/04/2025
Saznajte više