Hrana koja se ne kuva, ne prži i termički ne obrađuje jeste idealan obrok u letnjem periodu. Ishrana koja se nekoliko dana sastoji samo iz voća, povrća i sokova, povremeno prija organizmu i doprinosi gubitku kilograma.
Obroci su podeljeni na slane, koje čini povrće i slatke, koji su zapravo voćni. Važno je da se ne konzumiraju zajedno, osim u slučajevima kada se zbog boljeg ukusa, jabuka dodaje u salatu sa povrćem.
Energetski najvažnije namirnice u obroku jesu žitarice. One čine osnovu svakog obroka, pišu Novosti, a uz njih po želji i orašasti plodovi. Da se termičkom obradom ne bi gubili hranljivi sastojci, žitarice se potope u vodu da nabubre i tako se jedu. Sok ne može dugo da stoji nakon ceđenja, pa je najbolje da se odmah popije.
Pošto je želudac mišić kojem je potreban "odmor", nije dozvoljeno konzumiranje bilo kakvog voća, čajeva ili grickalica između obroka. Pauza između obroka bi trebala da bude najmanje pet sati, a ukoliko nastupi glad između obroka, u periodu dok se organizam navikava na ovaj režim, može da se popije ceđeni sok od dva ili tri decilitra. Osim toga, između obroka može da se pije samo voda, pišu Novosti.
Prvi dan
Doručak: četiri supene kašike ječma, dve supene kašike mlevenih oraha, banana, narendana jabuku. Sve sastojke pomešati.
Ručak: četiri supene kašike ječma, dve supene kašike mlevenih oraha, iseckani paradajz, 100 g narendanog kupusa, crni i beli luk po želji, začini i maslinovo ulje po želji. Sve sastojke pomešati.
Desert: tri oraha i tri suve smokve
Večera: tri mandarine ili ceđeni sok po želji
Nutricionisti upozoravaju da ovakav režim nije preporučljivo sprovoditi duže od nedelju dana
Drugi dan
Doručak: pomešati četiri supene kašike ovsa, dve supene kašike mlevenih oraha, dve mandarine, kruška
Ručak: četiri supene kašike ovsa, dve supene kašike mlevenih oraha, iseckani krastavac, paprika, crni i beli luk, začini i maslinovo ulje
Desert: tri oraha i pet suvih urmi
Večera: dve banane ili ceđeni sok
Treći dan
Doručak: četiri supene kašike ječma, dve supene kašike mlevenih badema, 100 g grožđa, kruška
Ručak: četiri supene kašike ječma, dve supene kašike mlevenih badema, paradajz, 100 g svežeg spanaća, iseckanog crnog i belog luka, začini i maslinovo ulje
Desert: tri oraha i 30 g suvog grožđa
Večera: tri kivija ili ceđeni sok
Četvrti dan
Doručak: četiri supene kašike ovsa, dve supene kašike mlevenih oraha, dva kivija, iseckana jabuka
Ručak: četiri supene kašike ovsa, dve supene kašike mlevenih oraha, iseckani krastavac, 100 g narednanog kupusa, crnog i belog luka, začini i maslinovo ulje
Desert : tri oraha i pet suvih urmi
Večera: dve kruške ili ceđeni sok
Peti dan
Doručak: četiri supene kašike ječma, dve supene kašike mlevenih oraha, izgnječena ili iseckana banana, narendana jabuka
Ručak: četiri supene kašike ovsa, dve supene kašike mlevenih oraha, paradajz, paprika, iseckan crni i beli luk, začini i maslinovo ulje
Desert: osam badema i tri suve smokve
Večera: 150 g grožđa ili ceđeni sok
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte više