Hrana koja se ne kuva, ne prži i termički ne obrađuje jeste idealan obrok u letnjem periodu. Ishrana koja se nekoliko dana sastoji samo iz voća, povrća i sokova, povremeno prija organizmu i doprinosi gubitku kilograma.
Obroci su podeljeni na slane, koje čini povrće i slatke, koji su zapravo voćni. Važno je da se ne konzumiraju zajedno, osim u slučajevima kada se zbog boljeg ukusa, jabuka dodaje u salatu sa povrćem.
Energetski najvažnije namirnice u obroku jesu žitarice. One čine osnovu svakog obroka, pišu Novosti, a uz njih po želji i orašasti plodovi. Da se termičkom obradom ne bi gubili hranljivi sastojci, žitarice se potope u vodu da nabubre i tako se jedu. Sok ne može dugo da stoji nakon ceđenja, pa je najbolje da se odmah popije.
Pošto je želudac mišić kojem je potreban "odmor", nije dozvoljeno konzumiranje bilo kakvog voća, čajeva ili grickalica između obroka. Pauza između obroka bi trebala da bude najmanje pet sati, a ukoliko nastupi glad između obroka, u periodu dok se organizam navikava na ovaj režim, može da se popije ceđeni sok od dva ili tri decilitra. Osim toga, između obroka može da se pije samo voda, pišu Novosti.
Prvi dan
Doručak: četiri supene kašike ječma, dve supene kašike mlevenih oraha, banana, narendana jabuku. Sve sastojke pomešati.
Ručak: četiri supene kašike ječma, dve supene kašike mlevenih oraha, iseckani paradajz, 100 g narendanog kupusa, crni i beli luk po želji, začini i maslinovo ulje po želji. Sve sastojke pomešati.
Desert: tri oraha i tri suve smokve
Večera: tri mandarine ili ceđeni sok po želji
Nutricionisti upozoravaju da ovakav režim nije preporučljivo sprovoditi duže od nedelju dana
Drugi dan
Doručak: pomešati četiri supene kašike ovsa, dve supene kašike mlevenih oraha, dve mandarine, kruška
Ručak: četiri supene kašike ovsa, dve supene kašike mlevenih oraha, iseckani krastavac, paprika, crni i beli luk, začini i maslinovo ulje
Desert: tri oraha i pet suvih urmi
Večera: dve banane ili ceđeni sok
Treći dan
Doručak: četiri supene kašike ječma, dve supene kašike mlevenih badema, 100 g grožđa, kruška
Ručak: četiri supene kašike ječma, dve supene kašike mlevenih badema, paradajz, 100 g svežeg spanaća, iseckanog crnog i belog luka, začini i maslinovo ulje
Desert: tri oraha i 30 g suvog grožđa
Večera: tri kivija ili ceđeni sok
Četvrti dan
Doručak: četiri supene kašike ovsa, dve supene kašike mlevenih oraha, dva kivija, iseckana jabuka
Ručak: četiri supene kašike ovsa, dve supene kašike mlevenih oraha, iseckani krastavac, 100 g narednanog kupusa, crnog i belog luka, začini i maslinovo ulje
Desert : tri oraha i pet suvih urmi
Večera: dve kruške ili ceđeni sok
Peti dan
Doručak: četiri supene kašike ječma, dve supene kašike mlevenih oraha, izgnječena ili iseckana banana, narendana jabuka
Ručak: četiri supene kašike ovsa, dve supene kašike mlevenih oraha, paradajz, paprika, iseckan crni i beli luk, začini i maslinovo ulje
Desert: osam badema i tri suve smokve
Večera: 150 g grožđa ili ceđeni sok
Pročitajte još
Najlepši običaj na Božić je miroboženje, mnogi zaborave da ga ispoštuju
Najlepši običaj na Božić je miroboženje
07/01/2025
Saznajte višeDom Nede Ukraden na Badnji dan miriše na ovaj specijalitet, nema večere bez njega
Recept Nede Ukraden za bakalar koji će vas oduševiti
06/01/2025
Saznajte višeLink4MED i BabyLab – vaš saveznik na putu ka roditeljstvu
Link4MED i BabyLab – vaš saveznik na putu ka roditeljstvu
06/01/2025
Saznajte višeSrećan Badnji dan: Ove običaje valja danas ispoštovati
Badnji dan je pun rituala i simbolike
06/01/2025
Saznajte višeJelena Đoković ima svoj recept za krompir salatu, ko ovako pravi za Badnje veče?
Jelena Đoković pravila krompir salatu
05/01/2025
Saznajte višeBadnja večera za manje od 6000 dinara, voditeljka spremila krckavu ribu, pastu, salate
Večera za Badnje veče za manje od 6000 dinara
05/01/2025
Saznajte više