Prilikom kupovine namirnica neretko u korpu stavimo previše hrane koja na kraju završi u smeću jer je ne pojedemo svu. Voće i povrće i dalje sazreva i brzo istrune.
Pravilno skladištenje hrane može vam pomoći da usporite propadanje voća i povrća. Važno je u obzir uzeti i klimu. Vlažna i topla klima kumovaće u bržem propadanju voća i povrća.
Zato, poslušajte i promenite sledećih nekoliko saveta i produžite rok i svežinu brojnim namirnicama.
1. Vrh banane obmotajte aluminijumskom folijom
Banane tokom sazrevanja proizvode etilen. Obmotavanjem vrhova aluminijskom formulom sprečava se njegovo širenje na jestivi deo ploda i tako se usporava propadanje voćke. Ova metoda držaće banane svežima četiri do pet dana.
2. Luk zamotajte u najlonke
Previše vlage prouzrokuje brže truljenje luka. Najbolje ga je držati na hladnom i suvom mestu s malo svetla. Stavite luk u najlonske čarape i napravite čvor između svakog luka da se ne dodiruju, a zatim ih obesite. Tako svežina može potrajati od šest do osam meseci, piše 24sata.hr.
3. Beli luk voli hladno i suvo mesto
Stavite beli luk u posudu ili papirnu vrećicu i držite ga na hladnom i suvom. Neodvojeni čenovi na ovaj način mogu potrajati i do dva meseca.
4. Stabljike traže vodu
Peršun i bosiljak stavite u posudu s vodom tako da su stabljike uronjene baš kao cveće. Neka budu na sobnoj temperaturi. U ovim uslovima mogu potrajati četiri do pet dana.
5. Ne stavljajte krompir u plastične vrećice
Držite ga na hladnom i mračnom mestu. Umesto plastičnih, radije ga zamotajte u papirne ili mrežaste vrećice. Idealna temperatura je od 6 do 11°C. Krompir ovako može potrajati i do dve nedelje.
6. Nezreli avokado ne stavljajte u frižider
Ako je avokado jako tvrd znači da još nije sazreo. Umesto u frižider, zamotajte ga u novine pa u papirnu vrećicu. Ako želite da što pre sazri, u vrećicu stavite i banane. Bez svega navedenog treba mu sedam dana da sazri, s vrećicom tri do pet dana i s bananom u vrećici dva do tri dana.
7. Listove salate treba dobro osušiti
Nakon što se dobro operu u velikoj količine vode, zelenu salatu, spanać ili listove dobro osušite. Nakon toga stavite ih u nepropusnu vrećicu ili plastičnu posudu. Tako mogu potrajati od jedne do dve nedelje.
8. Sačuvajte preostalu polovinu limuna
Polovinu neiskorišćenog limuna zamotajte u aluminijumsku foliju. Drugi način je i da stavite so na pulpu i tako stavite limun u frižider. Pre upotrebe isperite so s limuna. Polovina limuna tako može potrajati i do tri dana.
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više