Ukoliko imate česte glavobolje, izbegavajte sledeće namirnice, jer su možda baš one krivac za vaše probleme.
Nije tajna da su glavobolje i migrene posledica stresa, zamora i dehidracije. Ali i ono što jedemo može da bude uzrok ovih stanja. Statistike su pokazale da se kod 10 odsto ljudi koji imaju problema sa glavoboljom ispostavilo da je njihovo stanje prouzrokovano određenom hranom.
Tvrdi sir
Sirevi poput čedera, kamembera i plavog sira su sasvim sigurno veoma ukusni, ali u sebi sadrže i amino kiselinu tiramin koja može da uzrokuje glavobolje. U suštini ljudsko telo nema problema da obradi tiramin, ali ako imate deficit određenih enzima broj amino kiselina u krvotoku će se povećati što će dovesti do rasta krvnog pritiska. Tiramin takođe utiče na rad hormona stresa- noradrenalina. Ova kombinacija hemikalija u mozgu i povećanog krvnog pritiska uzrokuje česte glavobolje.
Crno vino
Bez sumnje, alkohol ima jak efekat na dehidraciju organizma. Crno vino sadrži tanine, flavonoide koje se nalaze u grožđu i koji vinu daju karakterističan ukus. Istraživanja su pokazala da tanin utiče na nivo određenih hemikalija, poput prostaglandina koje kasnije uzrokuju glavobolje. Međutim ne izazivaju sva crna vina glavobolje, a istraživanja su pokazala da su vrste poput kabernea i merloa manje bogate taninom, pa ređe izazivaju glavobolje u odnosu na vrste malbek i tanat.
Suhomesnati proizvodi i riba
Kiseli kupus
Ova slana namirnica je dobra za vaš stomak, ali ne i nužno za vašu glavu. Fermentisana hrana poput kiselog kupusa sadrži visoke procente tiramina koji uzrokuju migrene.
Kafa
Mnoge glavobolje nastaju zbog proširenih krvnih sudova, a kofein upravo sužava krvne sudove pa se zato koristi u lečenju ove neprijatne pojave. Međutim, kod većine ljudi pića bogata kofeinom, poput kafe, gaziranih sokova ili crnih čajeva mogu izazvati glavobolju. Unosite najviše 200 miligrama kafe dnevno i tako ćete izbeći moguće glavobolje.
Suvo ili prezrelo voće
Pročitajte još
Uskrs kod Marića i Vesne obeležili raskoš, jaja i posebna poruka
Dom Vesne Radusinović i Milomira Marića danas izgleda ovako
20/04/2025
Saznajte višeIdealna praznična poslastica: Seka Aleksić bez ove torte ne može da zamisli Uskrs
Torta Seke Aleksić oduševila, ovaj recept morate isprobati
20/04/2025
Saznajte višeKako se čestita Uskrs: Hristos vaskrse, voskrese ili vaskrese?
Kako se čestita Uskrs?
20/04/2025
Saznajte višeSavršeno ide uz pečenje, gotov za tren oka: Milica Milša ima sjajan recept za uskršnju trpezu
Recept Milice Milše za uskršnji umak
19/04/2025
Saznajte višeŠta sa starom čuvarkućom? Postoji mnoštvo običaja, ali ovo nikako ne radite
Čuvarkuća se čuva cele godine, a kada ofarbate novo jaje ovo nikako ne smete da uradite
19/04/2025
Saznajte više
Komentari (0)