Zeleni sok je mali ambasador i sjajan uvod u svet sirove prehrane, gde svi nutrijenti i blago prirode dolaze na jednostavan način do svake naše ćelije.
Većina obično na poslu nema mnogo vremena i često preskače ručak, iako si povremeno zna nešto pripremiti unapred. Zeleni sokovi mogu biti vaš omiljeni ručak na poslu, jer su praktični i zdravi. Uz njih sigurno ćete izbeći i pospanost nakon obroka.
Zeleni sok može biti zdravi doručak, užina ili ručak na radnom mestu koji se lako pravi, prepun je potrebnih nutrijenata, a nakon pripremanja kuhinja ostaje u trenutku čista. Ova vrste hrane ima mnogo prednosti, i ako krenete da pijete zelene sokove vrlo brzo ćete primetiti da imate više energije za dnevne izazove, a krvni pritisak, holesterol, šećer u krvi ili telesna težina polako kreću prema normali.
Zeleno povrće je puno vitamina, minerala, vlakana, hlorofila i aminokiselina, koji su osnovni sastavni delovi proteina. To je sve, što nam je potrebno za zdravlje.
Ali pojesti sirovo povrće nije tako lako – da bi došli do njegovih vrednih sastojaka, potrebno ga je dobro sažvakati. Osim toga, zbog specifičnog ukusa, teško je pojesti puno povrća u sirovom obliku.
Zbog toga je Viktorija Boutenko, autor knjige “Zeleno za zdravlje”, napravila eksperiment, koji je postao pravo otkriće u svetu ljubitelja zdrave hrane. Viktorija je odlučila da „prikrije“ miris zelenog lisnatog povrća voćem i izmiksa sve to u blenderu da bi ispao ukusan i lagan frape.
Zahvaljujući njenom otkriću sada možete da uživate u ukusnom obroku, koji ima neverovatan efekat na zdravlje.
Nakon već jedne čaše zelenog soka postaćete “zavisni” o ovom ukusnom i hranjivom frapeu.
Započnite izradu zelenih frapea sa ovim jednostavnim receptom:
- 1 banana
- 300 ml vode
- 100 g šumskog voća (svežeg ili smrznutog)
- 2-3 lista spanaća
- 1 kašika smeđeg šećera ili javorovog sirupa
Sve sastojke stavite u blender i meljite 1-2 minuta. Sok popijte odmah. Ova količina soka je dovoljna za 1 obrok za jednu osobu.
Šumsko voće možete zameniti bilo kojim drugim voćem (osim lubenice i dinje), spanać – keljom, salatom ili drugim zelenim lisnatim povrćem.
Pošto ste se zarazili ovim ukusnim, ali zdravim napitkom, donosimo vam još neke recepte koje ćete sigurno voleti.
Frape od salate i jagoda
- 1 čaša jagoda
- 2 banane
- 1/2 glavice salate
- 1 1/2 čaše vode
Čokoladni frape sa spanaćem
- 1 velika banana
- 150 – 200 g svežeg spanaća
- 2 urme, bez koštica
- 1 čaša borovnica
- 1 kašika kakaa u prahu
- 5 kockica leda
- 1 1/2 čaše vode
Tropski frape sa spanaćem
- 1 velika banana
- 1/4 avokada
- 150 g svežeg spanaća
- 3/4 šoljice ananasa
- 3/4 šoljice manga
- 1 kašika mleka kokosa (opciono)
- 1 kašika agava sirupa
- 1 1/2 čaše vode
Pink frape sa kupusom
- 3-4 čaše zelenog kupusa, narezanog na kocke
- 1 1/2 banane
- 1 čaša jagoda (svežih ili smrznutih)
- 1/2 čaše malina (svežih ili smrznutih)
- 1-2 kašike javorovog ili agava sirupa
- 2 kockice leda
- 1 1/2 čaše vode
Čokoladni smoothie sa kupusom
- 1-2 čaše kupusa
- 1/2 čaše badema
- 7 urmi bez koštica
- 1 kašika javorovog sirupa
- 1 1/2 kašika kakaa u prahu
- 1 čaša vode
- 7 kockica leda
- 1 banana
Da bi zeleni sok bio savršen, neophodno je da ima idealnu ravnotežu između voća i povrća, kao i odgovarajuću gustinu. Ako uspete da napravite savršen sok, on će imati ukus kao najlepša poslastica, a biće pun vitamina.
Nekoliko saveta kako da dođete do savršenog zelenog soka.
SVEŽE
Što je voće i povrće svežije, to će boljeg ukusa da bude. Ali, nije sve samo u ukusu – sveže voće je bogatije vitaminima i hranljivim sastojcima. Što duže stoji, to voće više gubi dragocene sastojke. Zato se uvek trudite da voće iskoristite dva do tri dana posle kupovine, a povrće može da stoji 2-3 dana duže. Takođe, potrudite se da kupujete namirnice koje su uzgajane u vašoj blizini, a ne uvezene.
BLENDER
Za savršen zeleni sok, neophodan je jak i dobar blender. Sokovnik ne dolazi u obzir, jer na taj način bacatezdrava vlakna. Dobar blender, sa oštrim i jakim sečivima i više brzina i podešavanja omogućiće vam da koristite namirnice koje se teže melju, kao što su led i žitarice, ali će i odlično samleti zeleno povrće.
PORCIJE
Kada krenete da isprobavate razne recepte, videćete i sami koja vam razmera vode, voća i leda odgovara. Za početak pokušajte da sipate dovoljno vode da u potpunosti prekrije sečiva, napunite blender raznim voćem i povrćem, i praznine popunite ledom. Umesto vode uvek možete da koristite mleko, a ako ne volite hladne napitke – jednostavno izostavite led.
ŠOLJA ZELENOG
Često je jako teško odrediti tačno koliko dodati spanaća ili kelja. Ako se stavi previše, sok može da dobije neprijatan ukus i gustinu. Svakako bi trebalo da isprobavate različite proporcije, ali ono što se najčešće preporučuje za najbolje rezultate (da sok bude ukusan, a da ipak ima dovoljno zeleniša) jeste jedna šolja zeleniša na 600 ml soka.
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)