Proteini su osnovna gradivna komponenta svih ćelija u telu, posebno mišića, ali i svih drugih organa, kose i kože. Njihova uloga je da obnavljaju i grade mišiće, ligamente, tetive, da stvaraju hormone, enzime i antitela, a ujedno su i izvor energije pri velikim naporima.
Prema poreklu proteini se dele na one biljnog i životinjskog porekla. Nije sporno da su proizvodi životinjskog porekla znatno bogatiji proteinima. Međutim, životinjske proteine uglavnom vezujemo za meso, a mlečne proizvode nepravedno zapostavljamo. Pored svoje prirodne obogaćenosti proteinima, postoje i mlečni proizvodi sa dodatkom proteina koji apsolutno zadovoljavaju potreban dnevni unos.
Postoji veoma jednostavna jednačina po kojoj možemo izračunati preporučenu dnevnu količinu proteina za ljudski organizam. Naime, prosečnoj odrasloj osobi potrebno je oko 0,9 grama proteina po kilogramu težine dnevno. To znači da od svih unetih kalorija u jednom danu, 10-20 odsto treba da budu proteini. Po biološkoj vrednosti belančevine mleka su odmah iza onih koje se nalaze u jajetu. Zbog svoje visoke biološke vrednosti belančevine su neophodne za normalan rast i razvoj dečjeg organizma. Nedostatak kvalitetnih belančevina nepovoljno se odražava na fizički i umni razvoj dece i omladine. Zbog toga se preporučuje da deca svakodnevno piju oko 1/2 litre mleka ili jogurta.
Pročitajte još
Ovde stanuju stihovi: Zavirite u zlatiborsko utočište Ljubivoja Ršumovića
Kuća Ljubivoja Ršumovića na Zlatiboru je simbol pripadanja
21/04/2025
Saznajte višeUskrs kod Marića i Vesne obeležili raskoš, jaja i posebna poruka
Dom Vesne Radusinović i Milomira Marića danas izgleda ovako
20/04/2025
Saznajte višeIdealna praznična poslastica: Seka Aleksić bez ove torte ne može da zamisli Uskrs
Torta Seke Aleksić oduševila, ovaj recept morate isprobati
20/04/2025
Saznajte višeKako se čestita Uskrs: Hristos vaskrse, voskrese ili vaskrese?
Kako se čestita Uskrs?
20/04/2025
Saznajte višeSavršeno ide uz pečenje, gotov za tren oka: Milica Milša ima sjajan recept za uskršnju trpezu
Recept Milice Milše za uskršnji umak
19/04/2025
Saznajte više
Komentari (0)