Odličan čistač vazduha, lep i egzotičan fikus ginseng (ficus ginseng) prepoznaje se po debelim, isprepletanim vazdušnim korenovima i sjajno zelenim zašiljenim listovima, koji su dugi do 7 cm. Neobična ukrasna biljka najbolje uspeva na dobro osvetljenim mestima blizu prozora, na temperaturi od 18 do 25 stepeni, a može da podnese minimalno 16. Osetljiva je na promaju i previše zalivanja, ne prija joj ni direktno sunce. U toku zime zaliva se tek kada se potpuno osuši zemlja, a leti kada se prosuši do polovine.
Prilikom zalivanja saksiju sa fikusom potopite u dublju posudu sa odstajalom vodom i ostavite da oko pola sata da bi se zemlja dobro navlažila. Zatim je ostavite u kadi ili sudoperi da se ocedi. Lišće svakodnevno prskajte odstajalom vodom. Biljku prihranjujte tečnim mineralnim đubrivom za zelene biljke od marta do septembra.
Ginseng se presađuje na dve do tri godine, ili jednom godišnje ukoliko se kroz otvore na saksiji pojavi korenov sistem. To se obavlja na proleće, stavite je u veću saksiju sa otvorima za drenažu i isecite trećinu korena. Zatim biljku dobro zalijte i stavite na senovito mesto dve nedelje. Prilikom orezivanja trebalo bi da na svakih šest izraslih listova, uklonite tri. Ovo pravilo ne morate striktno da poštujete kod manjih biljaka. Fikus ginseng možete da gajite i kao bonsai.
Pročitajte još
Novi parfem Club de Nuit BLING brenda Armaf svečano je predstavljen na ekskluzivnom događaju koji je okupio veliki broj poznatih ličnosti, influensera iz regiona i sveta, kao i medija
19/12/2025
Saznajte višeDeseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
18/12/2025
Saznajte višeRoland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
Roland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
18/12/2025
Saznajte višeOve "otrovne strele“ danas izbacite iz spavaće sobe, ogledalo odmah
Feng šui saveti za spavaću sobu koje ćete odmah primeniti
14/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)