Tradicionalno, čapatiji se prvo peku na suvom tiganju ili ploči, a zatim na otvorenom plamenu. Zabavni za pripremu, čapatiji su i zdravi i ukusni.
Vreme pripreme: 30 min (plus testo mora da odstoji 30-60 minuta)
Sastojci za 10-ak čapatija:
200 g graham (integralnog) brašna
200 g polubelog brašna (tip 850)
1 kašika pšeničnih klica
so
voda po potrebi
maslac za premazivanje pečenih čapatija
Priprema:
1. Pomešajte sve sastojke i polagano dodajte vodu kako biste umesili meko, elastično i glatko testo koje se ne lepi.
2. Mesite oko 5 minuta, pa ostavite da odstoji oko 1 sat pokriveno.
3. Ponovno premesite testo i od njega formirajte 10-tak kuglica. Zagrejte tiganj na vatri.
4. Kuglicu testa razvaljajte daskom za valjanje na pobrašnjenu podlogu. Razvaljajte je u tanki disk što savršenijeg okruglog oblika prečnika oko 15 cm, a debljine oko 3 mm.
5. Pažljivo podignite čapati i otresite ga od suvišnog brašna, pa ga stavite na vruć tiganj vodeći računa da vam se ne izgužva.
6. Pecite s jedne strane oko minut, odnosno dok se na vrhu čapatija ne pojave mali mehuri.
7. Okrenite ga pažljivo hvataljkama i pecite oko minut s druge strane dok se ne pojave smeđka mesta.
8. Ako nemate plin, pripremu čapatija završite u tiganju.
9. Okrenite ga još jednom dok se ne naduva kao balon i ne dobije smeđe i crne mrljice.
10. Ako imate plin, uzmite čapati hvataljkama s tiganja i držite ga 5 cm iznad otvorenog plamena.
11. Čapati će se naduvati poput balona, a znaćete da je gotov kad po sebi dobije male smeđe i crne mrlje.
12. Stavite ga na tanjir, pokrijte čistom krpom i kad se malo ohladi, premažite ga maslacem.
13. Servirajte ih tople.
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)