Tradicionalno, čapatiji se prvo peku na suvom tiganju ili ploči, a zatim na otvorenom plamenu. Zabavni za pripremu, čapatiji su i zdravi i ukusni.
Vreme pripreme: 30 min (plus testo mora da odstoji 30-60 minuta)
Sastojci za 10-ak čapatija:
200 g graham (integralnog) brašna
200 g polubelog brašna (tip 850)
1 kašika pšeničnih klica
so
voda po potrebi
maslac za premazivanje pečenih čapatija
Priprema:
1. Pomešajte sve sastojke i polagano dodajte vodu kako biste umesili meko, elastično i glatko testo koje se ne lepi.
2. Mesite oko 5 minuta, pa ostavite da odstoji oko 1 sat pokriveno.
3. Ponovno premesite testo i od njega formirajte 10-tak kuglica. Zagrejte tiganj na vatri.
4. Kuglicu testa razvaljajte daskom za valjanje na pobrašnjenu podlogu. Razvaljajte je u tanki disk što savršenijeg okruglog oblika prečnika oko 15 cm, a debljine oko 3 mm.
5. Pažljivo podignite čapati i otresite ga od suvišnog brašna, pa ga stavite na vruć tiganj vodeći računa da vam se ne izgužva.
6. Pecite s jedne strane oko minut, odnosno dok se na vrhu čapatija ne pojave mali mehuri.
7. Okrenite ga pažljivo hvataljkama i pecite oko minut s druge strane dok se ne pojave smeđka mesta.
8. Ako nemate plin, pripremu čapatija završite u tiganju.
9. Okrenite ga još jednom dok se ne naduva kao balon i ne dobije smeđe i crne mrljice.
10. Ako imate plin, uzmite čapati hvataljkama s tiganja i držite ga 5 cm iznad otvorenog plamena.
11. Čapati će se naduvati poput balona, a znaćete da je gotov kad po sebi dobije male smeđe i crne mrlje.
12. Stavite ga na tanjir, pokrijte čistom krpom i kad se malo ohladi, premažite ga maslacem.
13. Servirajte ih tople.
Pročitajte još
Treba vam posni namaz za palačinke koji deca obožavaju? Seka Aleksić ima provereno dobar recept
Posni namaz Seke Aleksić za palačinke će vas oduševiti
30/03/2025
Saznajte višeRecept Slavice Rokvić za pitu od samo 4 sastojka, posno, zdravo i slasno
Posna pita po receptu Slavice Rokvić prirpema se od četiri sastojka
30/03/2025
Saznajte višeHilandarski kolač: Nekoliko sastojaka, malo vremena, savršen za dane posta
Posni kolač koji se lako priprema ili Hilandarski kolač
27/03/2025
Saznajte višeProglašeno najlepše ime na svetu, Srbi ga obožavaju
Najlepše ime na svetu za devojčice zvuči prelepo na svim jezicima
25/03/2025
Saznajte višeStigao je King Desire – senzacija na štapiću
Povodom 30. rođendana Frikom predstavio novi ukus sladoleda
24/03/2025
Saznajte više
Komentari (0)