Uspeh Tatjane Jovanović: Za nepunih 24 sata „osvojila“ 24 vrha Durmitora

Uspeh Tatjane Jovanović: Za nepunih 24 sata „osvojila“ 24 vrha Durmitora

Autor: | 27/06/2024

0

Reprezentativka Srbije i Crne Gore u skajraningu Tatjana M. Jovanović uspešno je završila izazov kojim je zacrtala da se za 24 sata popne na 24 vrha Durmitora. Posle skoro godinu dana pripreme, uspela je baš 24. juna da ispuni zacrtano i za manje vremena od predviđenog.

Vlada Panić

 

- Ne znam da li da više budem zahvalna na jučerašnjem danu ili samom procesu i ljudima koji su verovali u mene ovih deset meseci. Volim vas i hiljadu hvala. Vaša Nebeska kozica - navela je Jovanović neposredno nakon završenog izazova.

Za 22 sata i osam minuta prešla je 49 kilometara, a ovo su vrhovi na koje se popela: Gruda, Prutaš, sa prevoja Samar Štit, Vetrena brda, Uvita greda, Bandijerna, Zupci, Minin bogaz, Lučin vrh, Đevojka (Soa), Bobotov kuk, Bezimeni vrh, Planinica, Šupljika, Rbatina, Glave, Obla glava, Paljevine, Čvorov bogaz, Međed (južni vrh, Veliki Međed), Terzin bogaz, Savin kuk, Šljeme i sa Šljemena Milošev tok.

Tokom tog izazova ukupna elevacija (uspon) rute je 6.186 metara – što je nešto više od visine najvišeg vrha u Africi, Kilimandžara (5.895). Prilikom spuštanja, Tatjana je prošla 5.521 metar. Sat je zaustavljen na Miloševom toku koji je bio poslednji vrh.

Durmitor ima 48 vrhova preko 2.000 metara, a Tatjana Jovanović za 24 sata popela sna e polovinu, među kojima i Bobotov, jedini preko 2.500 (2.523) i još šest vrhova preko 2.400 metara: Bezimeni (2.487), Šljeme (2.455), Đevojka (2.440), Milošev tok (2.426), Bandijerna (2.409), Rbatina (2.401).

- Na Velikom međedu, čija je visina 2.285 metara, uhvatila me je noć, na Terzinom bogazu (2.303) bilo je klizavo i maglovito, bilo je rose, klizavo je bilo i tokom uspona na Savin kuk, odakle me je, na prelazu sa Savinog kuka na Šljeme ponovo dočekala magla – prenosi svoje utiske reprezentativka skajraning reprezentacije Srbije i Crne Gore.

Vlada Panić

 

Popeti se na 24 vrha jedne planine za 24 sata prvi je takav izazov u njenom životu, a do same ideje je došla spontano:

- Dvadeset četiri vrha Durmitora za 24 časa je došlo u jednoj zanimljivoj konverzaciji mene i mog prijatelja sa planine koji mi je poslao članak kako je neki planinar uspeo da se popne na 18 vrhova Durmitora za jedan dan... I tako sam spontano izgovorila "onda ćemo mi da se popnemo na 24 vrha za 24 časa" i tako je nastao projekat koji će se 24. juna realizovati na mojoj omiljenoj planini - priča tridesettrogodišnja šampionka.

Tatjana je trener trčanja i ceo život u sportu. Počela je sa odbojkom, nastavila sa trail trčanjem (po nižim nadmorskim visinama), a nakon toga i po velikim nadmorskim visinama i višestruka je pobednica skajraning trka, ali i skajsnoa, novije discipline koju odlikuje trčanje po uređenim skijaškim terenima uz pomoć spajkova ili štapova.

A nakon izazova na Durmitoru, ona će poslednjeg vikenda jula učestvovati na Durmitor skajraning trci, što je priprema za Svetsko prvenstvo za seniore, koje se u septembru održava u Španiji.

Komentari (0)

Loading
Eva Čubrović Vlada Panić

Pročitajte još

Najnovije vesti