Upoznajte Friža, maskotu Olimpijskih igara u Parizu, evo šta on predstavlja

Upoznajte Friža, maskotu Olimpijskih igara u Parizu, evo šta on predstavlja

Autor: | 26/07/2024

0

Maskota Olimpijskih igara u Parizu

Olimpijske igre u Parizu po mnogo čemu će biti drugačije od svih dosadašnjih, što je i cilj organizatora.

Prvi put ceremonija otvaranja neće biti održana na stadionu, već na obalama Sene, a interesantno je i da Francuzi za maskotu nisu odabrali neku autentičnu životinju sa svojih prostora, već nešto sasvim drugačije. Nešto što niko nije očekivao – kapu.

Marc Piasecki/Getty Images

 

Zove se Friž i verovatno mnoge podsetio na Velikog Štrumpfa. Ali, nemaju baš nikakve veze. Reč je o tradicionalnom komadu koji postoji više od dva veka – frigijskoj kapi.

Od istorijskog je značaja, a otkrićemo vam i zbog čega.

Pročitajte: Selin Dion stigla u Pariz - Spremna je za veliki povratak, evo da li će nastupiti na otvaranju Olimpijskih igara

Kupasti šešir bez oboda sa vrhom zavijenim napred u olimpijskoj verziji ima ruke kako bi mogao da maše zastavom. Nekada je bio simbol slobode, odnosno revolucije. Organizatori su izabrali ideal umesto životinje ili osobe, jer veruju da sport može da promeni život.

Frigijska kapa nazvana je po Frigiji, antičkoj regiji u srednjoj Anadoliji, današnja Turska. Tu je od 12. do 7. veka pre nove ere živeo narod koji su Grci zvali Frigijci.

Maja Hitij/Getty Images

 

U doba Rimskog carstva, u nekoliko regiona seljani i robovi koje su oslobodili njihovi gospodari nosili su šešir sličnog oblika koji je prianjao uz glavu.

Tokom posebne ceremonije, magistrat bi dotakao roba štapom i proglasio ga slobodnim. Oni bi zatim obrijali glavu i stavljali kapu koja je označavala njihov novi položaj u društvu, navodi BBC.

Šešir iz antičkog sveta igrao je važnu ulogu i u „obećanoj zemlji”. Naime, prilagođen je za američke revolucionare koji su 1860. godine povukli 11 južnjačkih država iz Unije (tadašnji naziv za Sjedinjene Države), što je dovelo do građanskog rata.

Marc Piasecki/Getty Images

 

Dugačak put od antike, preko američkog kontinenta, do Francuske, zar ne? Vekovima je trajalo... Zašto je danas baš ova zemlja prva asocijacija na crveni „pokrivač” za glavu koji ima i produžetke za uši?

Tokom srednjeg veka, mornari koji su plovili Mediteranom nosili su slične kape. Pred kraj 18. stoleća, vođe Francuske revolucije uvrstile su ih u svoj grb i tako je postala simbol borbe za slobodu. Mesto u istoriji obezbedila je padom Bastilje, 14. jula 1789. godine.

Pročitajte: Mnogi jedva čekaju da mu vide leđa - Novak otkrio šta ga čeka posle Pariza i da li će uskoro odsvirati kraj

Iako nije uspela da ugrozi popularnost čuvene beretke, frigijska kapa u sebi sadrži osnove modernog francuskog društva, a to su sloboda, jednakost, bratstvo (liberte, egalite, fraternite). Videćemo da li će Friž ući i u krug najomiljenijih maskota Olimpijskih igara.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Marc Piasecki/Getty Images

Slične Vesti

Pročitajte još

Najnovije vesti