Njeno veličanstvo -soja, neprocenjiv značaj u samo jednom zrnu

Njeno veličanstvo -soja, neprocenjiv značaj u samo jednom zrnu

Autor: | 07/09/2018

0

Da li ste znali da čovek u proseku indirektno pojede 60kg soje godišnje i to kroz meso, jaja, mleko? Da li ste znali da za jedno jaje koka pojede 35g soje, a da za jednu šolju mleka, krava pojede 10g soje, a da je za 100gr piletine potrebno čak 109g soje?

Soja je biljna vrsta poreklom iz Azije, ali zbog svog visoko kvalitetnog nutritivnog sastava danas je rasprostranjena svuda u svetu. U zrnu soje nalazi se oko 40% proteina i 20% ulja i zbog svoje velike hranjljive vrednosti veoma je značajna za ishranu ljudi i životinja. Pored toga, proteini soje bogati su esencijalnim aminokiselinama, a zrno soje sadrži veće količine vitamina B-kompleksa, beta-karotena i različitih minerala - kalcijuma, gvožđa i kalijuma.

Upotreba soje. Soja se koristi  pre svega za ishranu životinja, ali i ljudi. Sojino zrno se prerađuje i koristi za proizvodnju namirnica kao što su sir (tofu), sojino mleko, i drugi proizvodi koji se koriste kao zamena za meso. Baš zbog visoko kvalitetnog nutritivnog sastava, velike količine proteina koje sadrži u sebi, soja je jedan od glavnih sastojaka u ishrani životinja (čak 30% soje čini životinjski obrok) od kojih dobijamo gotove proizvode za ishranu ljudi kao što su jaja, mleko, meso, sir. Tako soja svaki dan  kroz meso, mleko, jaja dolazi do nas.

GMO v.s. BEZ GMO soja Srbija ima nešto što niko u Evropi nema. Mi smo jedina zemlja koja proizvodi dovoljno genetski nemodifikovane (BEZ GMO) soje za potrebe stočarske proizvodnje i imamo mogućnost da kupujemo domaća jaja, meso, mleko  od životinja hranjenih domaćom BEZ GMO sojom. Ovo nigde u Evropi nije slučaj.

Činjenica je da Evropa nema dovoljne količine soje – podmiruje samo jednu četvrtinu svojih potreba, dok ostatak uvozi iz prekookeanskih zemalja (SAD, Brazil, Argentina). Čak preko 80 odsto soje na svetskom nivou je genetski modifikovana i koristi se za proizvodnju mesa, mleka, jaja. GM soja se tretira toksičnim herbicidima, gaji na ogromnim prostranstvima na neodrživ način, na štetu kišnih šuma i zaštićenih područja, uz nepoštovanje socijalnih i radnih prava. Uvoz takve soje ima brojne posledice na našu planetu– ekološke, socijalne, ekonomske.

Ipak, ove informaciju nećete naći na kutiji jaja, pakovanju mesa ili mleka, jer ako je životinja hranjena GM sojom, to na pakovanju proizvoda ne piše, a važno je da znamo! U Srbiji se uvoze velike količine mesa, mleka i jaja od životinja hranjenih GM sojom. Kako da znamo šta kupujemo?

U svetu današnjih izazova zdrave i dijetalne, a pogotovo BEZ GMO ishrane, postavlja se pitanje kako da budemo sigurni da su jaja, meso, mleko proizvedeni bez upotrebe GM soje u ishrani životinja? Potrošači u Evropi su se još pre dvadeset godina ujedinili i zatražili svoje pravo da znaju, da imaju informaciju i budu sigurni u ono što kupuju.  Danas, potrošači u Evropi znaju da BEZ GMO sertifikati i oznake garantuju da u celom procesu proizvodnje, počevši od ishrane životinja, pa sve do finalnog proizvoda, nije bilo dodira sa GMO.

Prvi BEZ GMO sertifikat  u našu zemlju donosi nam međunarodno udruženje Dunav Soja,  koje sa sobom nosi 20 godina iskustva od više od 300 svojih članova iz cele Evrope u BEZ GMO sertifikaciji i označavanju hrane i čiji standard i oznaka upravo garantuju BEZ GMO kvalitet proizvoda. Tako da ako na krajnjem proizvodu postoji Dunav soja oznaka, onda možemo biti u potpunosti  sigurni da je to proizvod dobijen od životinje koja je jela domaću, BEZ GMO soju. Imamo pravo na informaciju, a izbor je na vama.

Nema sumnje da je značaj soje kao biljne kulture izuzetan. Još je veći značaj Dunav Soja sertifikata koji garantuje BEZ GMO kvalietet i DOMAĆE poreklo soje. Posebno ako se zna da su i u Srbiji dostupni BEZ GMO sertifikovani Dunav Soja proizvodi čijim izborom svako od nas može pružiti podršku domaćim proizvođačima, istim onima koji čuvaju bogatstvo BEZ GMO polja soje upravo jer je BEZ GMO soja ona koja se traži i koja se vrednuje!

 

Hellomagazin.rs Hellomagazin.rs

Pročitajte još