Lekovita svojstva čajeva poznata su od davnina. Predah uz čaj svakodnevni je ritual u mnogim zemljama, naročito u Engleskoj, Kini, Rusiji i Indiji, a srpska izreka “nisam bolestan da pijem čaj” sve više postaje naša prošlost, naročito u zimskim mesecima. Mada, i to ima veze sa našim shvatanjem da hladno vreme traži toplo, a toplo - ledeno. Međutim, nije baš tako.
Uvreženo je mišljenje da prehladu zimi uzrokuju niske temperature, što je netačno, jer ukoliko smo odgovarajuće odeveni, ne postoji bojazan od prehlade. Bolest nastaje zato što ljudi u tom periodu mnogo vremena provode u zatvorenom prostoru koji se ređe provetrava, pa se mikroorganizmi lakše razmnožavaju.
Tome u prilog ide i činjenica da se u Rusiji i skandinavskim zemljama sladoled više jede zimi, dok se leti piju topli čajevi. Logika je u tome da je zimi, kada se piju hladni napici, razlika u temperaturi manja, pa je to manji šok za digestivni trakt. Osim toga, hladna pića sužavaju krvne sudove, čime sprečavaju širenje upala, a mnogim mikroorganizmima ne pogoduju niske temperature.
Netačno je da sladoled izaziva upalu grla i krajnika, jer se on deci daje neposredno posle operacije krajnika kao hladna obloga, što je dokaz da ne izaziva upale i prehlade. Sve to nije zgorega znati, mada će retko ko menjati navike i početi da pije hladna pića i da jede sladoled. Za početak dovoljno je što smo čaj uvrstili kao napitak, makar samo zimi, da bismo se ugrejali. Lekovita svojstva biljnih i voćnih čajeva nisu zanemarljiva. Njih se uglavnom setimo kada se razbolimo, a trebalo bi popiti bar dve šolje ovog napitka dnevno.
Ukoliko u toku dana pijete puno kafe, ponekad je preskočite i popijte šoljicu čaja. Nekoliko šoljica dnevno znači i nekoliko šoljica unesene tečnosti u organizam, što je korisno. Ritual ispijanja čaja može da bude veoma koristan, jer ako lagano ispijate čaj nekoliko puta dnevno, smirujete organizam, bar desetak minuta, i smanjujete stres.
Bilo koji čaj će vam prijati protiv prehlade i kašlja - za bolno grlo, jak kašalj, začepljen nos i glavobolju, samo da je topao. Za upaljeno grlo najboji je onaj od žalfije i sleza. Čajevi od brusnice, borovnice, šipka i hibiskusa odlični su i kao lek i osveženje jer su bogati vitaminom C.
Svaki dan bi trebalo započeti šoljicom zelenog čaja jer on ima izuzetno antioksidativno dejstvo. Prilikom spravljanja toplog napitka, u zavisnosti od odabira čaja, proverite koliki mu je rok trajanja jer, ukoliko se prekorači zacrtano vreme, gubi na kvalitetu i dejstvu.
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)