Sastojci za dve manje vekne:
• dve kašike putera
• dva grama instant kvasca, ili četiri grama suvog kvasca, ili četiri grama svežeg kvasca
• 250 ml vode
• 50 g šećera
• osam grama ili kašičica i po soli
• dve pune kašike anisa
• jedno jaje
Za premaz:
• jedno žumance
• kašika vode
• kašika šećera
Pripremite dva pleha za pečenje hleba i namažite ih uljem. Otopite puter u maloj posudi i ostavite da se hladi dok mesite testo. Ukoliko koristite instant ili svež kvasac, stavite sve sastojke u veliku činiju i pomešajte.
Istresite na radnu površinu i mesite desetak minuta. Ukoliko koristite suvi kvasac, sipajte brašno u veliku činiju, napravite udubljenje u sredini i u njega sipajte kvasac i 100 ml vode.
Pokrijte posudu i ostavite da stoji petnaest minuta. Na površini vode može se pojaviti bež talog, ali ne brinite - najvažnije je da se kvasac rastopi. Zatim dodajte ostatak sastojaka i sve pomešajte. Prospite na radnu površinu i mesite testo deset minuta.
Otopljeni puter sipajte u činiju i vratite testo koje ste prethodno umesili. Uvaljajte ga u puter, pokrijte krpom i ostavite da raste sat-dva, dok se ne udvostruči.
Izvadite testo na površinu koju niste posuli brašnom i podelite ga na dva jednaka dela. Pokrijte krpom i ostavite deset minuta. Oblikujte testo u okrugle ili duguljaste vekne i stavite u pripremljene plehove. Pokrijte krpom i ostavite da stoji još jedan sat. Zagrejte rernu na 220˚C.
Za premaz umutite žumance, vodu i šećer i premažite vekne. Pecite u zagrejanoj rerni oko trideset minuta, dok hlebovi ne dobiju braon boju. Da biste proverili da li je hleb pečen, kucnite po donjoj strani hleba, ako zvuči prazno, onda je gotov. Ako nije gotov, vratite ga u rernu još pet minuta ili koliko je potrebno. Izvadite veknu iz pleha i vratite na rešetku rerne da se hladi.
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)