Sastojci za dve manje vekne:
• dve kašike putera
• dva grama instant kvasca, ili četiri grama suvog kvasca, ili četiri grama svežeg kvasca
• 250 ml vode
• 50 g šećera
• osam grama ili kašičica i po soli
• dve pune kašike anisa
• jedno jaje
Za premaz:
• jedno žumance
• kašika vode
• kašika šećera
Pripremite dva pleha za pečenje hleba i namažite ih uljem. Otopite puter u maloj posudi i ostavite da se hladi dok mesite testo. Ukoliko koristite instant ili svež kvasac, stavite sve sastojke u veliku činiju i pomešajte.
Istresite na radnu površinu i mesite desetak minuta. Ukoliko koristite suvi kvasac, sipajte brašno u veliku činiju, napravite udubljenje u sredini i u njega sipajte kvasac i 100 ml vode.
Pokrijte posudu i ostavite da stoji petnaest minuta. Na površini vode može se pojaviti bež talog, ali ne brinite - najvažnije je da se kvasac rastopi. Zatim dodajte ostatak sastojaka i sve pomešajte. Prospite na radnu površinu i mesite testo deset minuta.
Otopljeni puter sipajte u činiju i vratite testo koje ste prethodno umesili. Uvaljajte ga u puter, pokrijte krpom i ostavite da raste sat-dva, dok se ne udvostruči.
Izvadite testo na površinu koju niste posuli brašnom i podelite ga na dva jednaka dela. Pokrijte krpom i ostavite deset minuta. Oblikujte testo u okrugle ili duguljaste vekne i stavite u pripremljene plehove. Pokrijte krpom i ostavite da stoji još jedan sat. Zagrejte rernu na 220˚C.
Za premaz umutite žumance, vodu i šećer i premažite vekne. Pecite u zagrejanoj rerni oko trideset minuta, dok hlebovi ne dobiju braon boju. Da biste proverili da li je hleb pečen, kucnite po donjoj strani hleba, ako zvuči prazno, onda je gotov. Ako nije gotov, vratite ga u rernu još pet minuta ili koliko je potrebno. Izvadite veknu iz pleha i vratite na rešetku rerne da se hladi.
Pročitajte još
Treba vam posni namaz za palačinke koji deca obožavaju? Seka Aleksić ima provereno dobar recept
Posni namaz Seke Aleksić za palačinke će vas oduševiti
30/03/2025
Saznajte višeNevena Božović godinama živi u hotelu, raj u Crnoj Gori, tek da vidite pogled iz spavaće sobe
Dom Nevene Božović na moru
30/03/2025
Saznajte višeRecept Slavice Rokvić za pitu od samo 4 sastojka, posno, zdravo i slasno
Posna pita po receptu Slavice Rokvić prirpema se od četiri sastojka
30/03/2025
Saznajte višeHilandarski kolač: Nekoliko sastojaka, malo vremena, savršen za dane posta
Posni kolač koji se lako priprema ili Hilandarski kolač
27/03/2025
Saznajte višeProglašeno najlepše ime na svetu, Srbi ga obožavaju
Najlepše ime na svetu za devojčice zvuči prelepo na svim jezicima
25/03/2025
Saznajte više
Komentari (0)