Oprezno: Ova hrana pogoršava bolove u grlu

Oprezno: Ova hrana pogoršava bolove u grlu

Autor: | 23/12/2015

0

Ako vas muče bolni krajnici, teško gutate i imate bolove u grlu - možete rešiti taj problem tako što ćete neko vreme izbegavati preterano vruću, kiselu, slanu, ljutu i tvrdu hranu.

Vruća hrana

Iako je toplina za upaljeno grlo vrlo ugodna i nakon ispijanja toplog čaja simptomi grlobolje se smiruju, budite oprezni.

Naime, prevrući čajevi, supa i druga kuvana hrana mogu dodatno pojačati grlobolju i oštetiti upaljeno tkivo ždrela. Pričekajte da se pripremljena hrana i piće malo ohladi i postane ugodna za gutanje.

Kisela hrana

Kiselina nikako nije prijatelj vašeg bolesnog grla i može dodatno pogoršati neugodne simptome peckanja, grebanja i boli.

Izbegavajte voće i voćne sokove koji sadrže veliku količinu kiseline (pomorandža, limun, grejpfrut). Isto važi i za salate sa sirćetom i turšiju.

Slana hrana

Iako grgotanje slane vode značajno pomaže kod grlobolje, preslana hrana ima potpuno suprotan efekt. Naime, velike količine soli "nagrizaju" tkivo ždrela i mogu pojačati simptome upale i izazvati još jaču grlobolju.

Izbegavajte slane grickalice i brzu hranu poput prženih krompirića i hamburgera.

Ljuta hrana

Iako je ljuta i začinjena hrana dobra za sluznicu i može "odčepiti" sinuse to nije slučaj i kod grlobolje. Baš kao i kod kisele ili slane hrane i ljuti začini mogu pojačati simptome upale grla.

Začine poput tabaska, ljutih papričica ili feferona i hranu koja sadrži puno bibera trebalo bi izbegavati dok grlobolja ne prođe.

Tvrda hrana

Upaljeno grlo vrlo je osetljivo na spoljašnje nadražaje pa ga čvrsta i oštra hrana koju gutamo može dodatno pogoršati.

Izbegavajte čipseve i orašaste polodove kao i hleb s tvrdom i hrskavom koricom.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin

Pročitajte još