Bobičasto voće, aronija, koje najviše liči na borovnicu, zbog lekovitih svojstava sve je popularnije i u našem podneblju, te se mnogi poljoprivrednici opredeljuju da ga uzgajaju. Sibirska aronija smatra se najjačim poznatim antioksidansom, kazuju studije koje ističu lekovitost ove biljke koja raste u obliku grma.
S obzirom na to da tamno-plave bobice ne napada nijedna štetočina, slobodno se može reći da je ekološki čisto, to jest organsko. Dobila je naziv sibirskajer odlično podnosi hladnoću i mraz, čak do minus četrdeset pet stepeni. Ukus aronije oporiji je od borovnice, a plodovi se na grmu mogu brati i dva meseca posle sazrevanja.
Sibirska aronija potiče iz Severne Amerike, gde su je Indijanci koristili u ishrani i kao lek. Sušene plodove su mleli i stavljali u jela od mesa i hleb koji su pekli, dok su sveže bobice koristili kao lek za stomačne tegobe, a od listova su spravljali čaj. Biljka je postala poznatija kada je preneta na tlo Rusije i istočnih zemalja Evrope početkom 20. veka.
Ruski biolog Ivan Vladimirovič Mičurin još krajem 19. veka istraživao je i dokazao moć aronije, dok su se naučnici širom sveta za nju zainteresovali tek devedesetih godina prošlog veka, posle čega je usledio niz novih studija, rađenih u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Kanadi, Sjedinjenim Državama i Rusiji. Zanimljivo je da su aroniju koristili i posle nesreće u termoelektrani u Černobilju za smanjenje tegoba bolesnika izloženih zračenju.
Studije su dokazale da sibirska aronija ima i antikancerogeno dejstvo jer u velikom postotku ubija maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Kao izuzetan antioksidans, aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala, usporavajući proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti.
Crne bobice aronije uglavnom se koriste za proizvodnju prirodnih sokova, džema i vina. Istraživanja predstavljaju sibirsku crnu borovnicu kao biljku koja ima brojna pozitivna dejstva na imunitet i zdravlje. U Rusiji se koristi kao lek protiv hipertenzije, a ekstrakt crnih bobica aronije preporučuje se kao dodatak u ishrani osoba kod kojih postoji rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti i problemi sa metabolizmom. Svakodnevnim korišćenjem smanjuje nivo triglicerida i holesterola, čime čuva krvni sistem.
Visok sadržaj tanina, biofenola, flavonoida, antocijanina i katehina sibirsku aroniju svrstava u vrhunsko antioksidativno sredstvo, veće od borovnice. Efikasno pročišćava organizam od štetnih materija i teških metala, sadrži vitamine C, A, E, B2, B6, B9, a od minerala kalcijum, kalijum, gvožđe, mangan, fosfor i jod.
Lekovita svojstva sibirske aronije su mnogobrojna. Osim što poboljšava imunitet, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija, blagotvorno deluje na cirkulaciju, ublažava glavobolju, snižava povišen krvni pritisak, smiruje stomačne probleme. Pored toga, pozitivno utiče na izlučivanje hormona štitaste žlezde i reguliše rad pankreasa, te je korisna osobama koji imaju problem sa šećernom bolešću.
ARONIJA JAČA IMUNITET
Sibirska aronija, koja se može kupiti kao koncentrovani sok u apotekama i bioradnjama, i kod nas je sve popularnija. Pre kupovine posavetujte se sa apotekarom za koji proizvod da se odlučite.
Cena zavisi od toga da li je reč o koncentrovanom ili razređenom obliku. Preporučuje se jedna rakijska čašica koncentrovanog soka svakog jutra na gladan stomak.
Najbolje je konzumirati sveže plodove sibirske aronije koja jednako lepo izgleda u proleće, kada cveta, i u julu, kada je bogata plodovima koji su za berbu spremni u septembru.
Da bi vam bila dostupna cele godine, plodove tamnih bobica možete da zamrznete, osušite ili napravite od njih sok, marmeladu ili sirup. U svakom obliku je korisna. Dovoljno je da pojedete dvesta do trista grama dnevno.
Pročitajte još
Hilandarski kolač: Nekoliko sastojaka, malo vremena, savršen za dane posta
Posni kolač koji se lako priprema ili Hilandarski kolač
27/03/2025
Saznajte višeProglašeno najlepše ime na svetu, Srbi ga obožavaju
Najlepše ime na svetu za devojčice zvuči prelepo na svim jezicima
25/03/2025
Saznajte višeStigao je King Desire – senzacija na štapiću
Povodom 30. rođendana Frikom predstavio novi ukus sladoleda
24/03/2025
Saznajte višeJeste li probali posni grašak? Slavica Rokvić ima savršen recept
Recept za post iz kuhinje Slavice Rokvić
24/03/2025
Saznajte više20 kg manje bez gladovanja: Evo kako je Nataši Aksentijević to pošlo za rukom
Nataša Aksentijević smršala 20 kilograma
23/03/2025
Saznajte više
Komentari (0)