Božićna trpeza nezamisliva je bez pšenice, a da bi lepo rodila do januara - mora da se posadi u decembru. Prema tradiciji, žito se sadi za Svetog Nikolu - 19. decembra. Može da se posadi u zemlju, ali postoji i jednostavniji način. Najvažniji savet je da se žito preko noći ostavi da nabubri u vodi i da ga nikako ne kupujete u marketima, spakovanog u kese, jer ko zna koliko je zrno bajato i verovatno neće proklijati.
U plitku posudu treba staviti zemlju, poređati pšenicu, pa dodati još zemlje. Posuda se drži na sobnoj temperaturi, ali ne pored radijatora. Pšenica mora svakodnevno da se prska vodom ujutro i uveče. Pšenicu je prvih dana najbolje pokriti pamučnom mokrom krpom kako bi se održavali vlažnost i toplota i kako bi zrna ravnomerno bubrila. Kada se pojave prve klice - tkanina se skida.
Međutim, jednostavnije je pšenicu poređati u tanjir. Najbolje je kada se na dno tanjira stavi vata koja održava vlažnost. Pšenica ne sme da pliva u vodi, jer će zrna istruliti.
Još prilikom sejanja treba ostaviti rupu za sveću (čašicu za rakiju), jer će kasnije biti teško da se ubaci među zakorenjeno žito.
Pre nego što se stavi na sto, žito treba ošišati ravnomerno makazama. Naime, retko se dogodi da sva zrna porastu iste visine. U sredinu se postavi sveća i žito veže crvenom mašnom ili trobojkom.
Pročitajte još
Skromno ali za sreću dovoljno: Ovo je kontejner u kojem je Lane Gutović provodio penzionerske dane
Vikendica Laneta Gutovića bila je njegova oaza mira
05/04/2025
Saznajte višeRučak idealan za post na vodi: Omiljeno jelo Nikole Rokvića po receptu njegove supruge Bojane
Posni recept Bojane Barović je preukusan
05/04/2025
Saznajte višeKako ofarbati popucala jaja? Savršena tehnika, niko neće primetiti
Farbanje jaja uz ovu tehniku ćete obožavati
05/04/2025
Saznajte višeRecept Seke Aleksić za posni kolač na vodi, nestaće za tren oka
Recept Seke Aleksić za posni kolač na vodi
04/04/2025
Saznajte višeKaja Žutić na selu napravila raj, iz bašte ne izlazi, kakvo cveće, božur kao naslikan (video)
Kaja Žutić na selu pronašla mir
04/04/2025
Saznajte više
Komentari (0)