Osobe koje svaki dan pojedu šaku oraha imaju manji rizik za prisutnost činilaca povezanih s obolevanjem od dijabetesa tipa 2, objavili su američki naučnici.
Svakodnevni unos oraha tokom šest meseci je rezultirao poboljšanjem funkcije krvnih sudova i smanjenjem koncentracije tzv. lošeg (LDL) holesterola u krvi, inače važnim faktorima rizika za dijabetes.
Orasi su odličan izvor masnih kiselina i drugih hranljivih stvari, na primer folata i vitamina E.
Dvadeset do trideset pet odsto dnevnog unosa kalorija bi trebalo biti poreklom iz masti, piše stručni časopis BMJ Open Diabetes Research & Care.
Nalazi naučnika sa univerziteta Jejl prikupljeni su od 31 muškarca i 81 žene starosti od 25 do 75 godina koji su šest meseci svakodnevno jeli oko 60 grama oraha.
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)