Tikve su jednogodišnje puzavice koje izuzetno brzo rastu, imaju velike zelene listove, a plodovi rastu na vreži koja može biti dugačka i po dva metra. Tikvice se sade uz zid ili uz manju pergolu koja može da se napravi od letvica. Tikvice mogu da rastu u bašti, ali i na terasi i tokom leta formiraju pravi zaklon od jakog sunca, vetra i prašine.
Najčešće se gaje nategače, patišon tikvice (koje su ukusne dok su mlade), jurgete (imaju izdužen, valjkasti oblik i mogu da budu dugačke po dva metra), mramorne (zeleno-bele, žuto-bele), mirišljave muskatne (kruškast oblik) i bradavičaste (žute) tikvice.
Ukrasne tikve se sade u proleće iz semena osušenih plodova. Obično se stavljaju po tri semenke u humusnu zemlju ili žardinjeru, pa dobro zaliju. Seme niče za nedelju dana, a ukoliko svako nikne - treba ih razrediti. Tikvicama odmah treba dati oslonac uz koji će se vreža penjati. Treba ih redovno zalivati, na dve nedelje u vodu dodati tečno đubrivo. Najbolje ih je saditi između žbunova, ispod jabuke.
Nekada ukrasna tikva ne zametne plodove iako je cvetala, a najčešći je razlog što je cvet bio zatvoren kada su insekti oprašivali, pa da se to ne bi dogodilo štapićem za uši treba preneti polen sa prašnika cveta na tučak drugog.
Da bi se ukrasne tikvice sušile i čuvale plodove treba ih brati u oktobru, kada sasvim sazru, a pre mrazeva. Tikvice se suše na promaji, udaljene jedna od druge.
Aranžmani se prave od različitih vrsta, boja i veličina. Minijaturne dekorativne tikvice treba kombinovati sa šišarkama, suvim listovima, sezonskim voćem, travom. Tikvice su savršen ukras za sto, pored vaze sa hrizantemama, između sveća. Tikvice uvek treba grupisati, različitih boja i veličina.
I lepe bele tikvice mogu da budu atraktivan ukras. Bele tikvice mogu da se umoče u šljokice ili išaraju animal printom, “obuku” u čipku...
REZBARENJE
Tikve se ne rezbare samo za Noć veštica, već i za svečane prilike, kao ukras na stolu ili kraj ulaznih vrata. Bundeva ne sme da ima oštećenja, a od pribora treba nabaviti kašiku, noževe sa tankom i dugačkom oštricom. Vrh je najbolje iseći u obliku petougla, kako bi se lakše čistila bundeva.
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)