Sastojci za 2-4 osobe:
• 40 g brašna
• veće jaje
• 100 ml mleka
• malo ulja, za prženje
ZA FIL:
• pakovanje hrskave aromatične pačetine od 550 g, spremne za pripremu u pećnici
• četiri oljuštena mlada crna luka
• 50 g krastavca
• 75 ml sosa na bazi šljiva ili hoisin sosa (koji je često sastavni deo pakovanja u kome se nalazi pačetina)
Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusovih. Pačetinu izručite na pleh za pečenje i pecite oko četrdeset minuta. Za to vreme iseckajte mladi crni lik na komade veličine pet centimetara, pa ištrickajte svaki deo, potopite ga u hladnu vodu i ostavite da odstoji u frižideru. Krastavac prepolovite po dužini, uklonite semenke i fino iseckajte na štapiće. Odložite na stranu.
Izvadite pačetinu iz rerne i položite na dasku. Koristeći dve viljuške, pažljivo razdvojite meso od kostiju i fino ga iseckajte, a možete da zadržati i kožicu. Ocedite crni luk, koji se ukovrdžao. Zatim pripremite testo za palačinke.
U većoj posudi sjedinite brašno, so i jaje. Dodajte polovinu pripremljene količine mleka i dobro umutite kako bi masa bila bez grudvica. Dodajte preostalu količinu mleka i nastavite da mutite sve dok se ne formira žitka masa. Ukoliko želite, smesu možete da izručite u procesor za hranu da bi bila ujednačenija. Testo preručite u lončić.
Zagrejte teflonski tiganj, sipajte malo ulja u centralni deo, pa ga uz pomoć kuhinjskog papira razvucite po dnu posude. Izručite malu količinu testa, pa brzo raširite po celoj površini tiganja. Potrebno je da smesa bude ravnomerna i tanka. Pržite minut-dva dok ne poprimi zlatnu boju. Prevrnite palačinku, pa pržite još minut-dva, da bi i druga strana dobila zlatnu boju. Preručite u tanjir, prekrijte folijom i postarajte se da palačinke ostanu tople. Na isti način pripremite još tri palačinke od preostalog testa.
Nafilujte palačinke sa po jednom kašičicom sosa od šljiva ili hoisin sosa. Ostavite dva i po centimetra široke trake od pačetine prema središnjem delu, odozgo postavite izdanke mladog crnog luka i krastavac. Presavijte dve strane preko mesa, pa uvijte palačinke da ne bi iscurio fil. Poslužite ih kao predjelo ili lagani obrok, uz dodatak veće količine sosa.
Pročitajte još
Hilandarski kolač: Nekoliko sastojaka, malo vremena, savršen za dane posta
Posni kolač koji se lako priprema ili Hilandarski kolač
27/03/2025
Saznajte višeProglašeno najlepše ime na svetu, Srbi ga obožavaju
Najlepše ime na svetu za devojčice zvuči prelepo na svim jezicima
25/03/2025
Saznajte višeStigao je King Desire – senzacija na štapiću
Povodom 30. rođendana Frikom predstavio novi ukus sladoleda
24/03/2025
Saznajte višeJeste li probali posni grašak? Slavica Rokvić ima savršen recept
Recept za post iz kuhinje Slavice Rokvić
24/03/2025
Saznajte više20 kg manje bez gladovanja: Evo kako je Nataši Aksentijević to pošlo za rukom
Nataša Aksentijević smršala 20 kilograma
23/03/2025
Saznajte više
Komentari (0)