Engleski istoričar, pisac, novinar i univerzitetski predavač Mark Tompson, autor je knjige “Izvod iz knjige rođenih: priča o Danilu Kišu”, za sada najkompletnijeg dela o ovom piscu, objavljenog u inostranstvu u izdanju “Cornell University Press”, a u Beogradu kod izdavačke kuće “Clio”.
Knjiga je prvobitno objavljena u SAD i Engleskoj, potom prevedena na nemački, a trenutno se pripremaju prevodi na španski i kineski jezik.
S pojavom Tompsonove knjige kreće novi talas interesovanja za našeg pisca, pa je engleski izdavač “Penguin Books” nedavno objavio drugo izdanje “Encklopedije mrtvih” s Tompsonovim predgovorom.
Pored ove, Tompson je napisao i objavio knjige “Kuća od papira - Kraj Jugoslavije” (1992), “Kovanje rata” (1994 i 1999), i knjigu “Beli rat” u kojoj se bavi italijanskim frontom u Prvom svjetskom ratu.
Osim toga, Tompson je devedesetih radio kao politički savetnik za UNPROFOR u Zagrebu a zatim na Prevlaci. Važi za dobrog poznavaoca prilika na Balkanu.
Povodom 80 godina od rođenja Danila Kiša, Tompson će svoju knjigu predstaviti 18.8. u 19h na Cetinju u nacionalnoj biblioteci "Đurđe Crnojević", a dan kasnije i u Baru gde će biti otvorene i dve izložbe posvećene Danilu Kišu: “Likovni izraz Danila Kiša”, u Dvorcu kralja Nikola u 21h i “Tajno lice knjige” u galeriji “Velimir A. Leković” u 23h.
Pročitajte još
Snežna novogodišnja bajka bez jelke! Deca su bili dekorateri Mirkinog prazničnog doma
Dom Mirke Vasiljević i Vujadina Savića je u pravom novogodišnjem ruhu
21/12/2024
Saznajte višeHONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
HONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
20/12/2024
Saznajte višePosne palačinke spremne za 10 minuta: Bez mleka i jaja, a mekane kao duša
Posne palačinke za celu porodicu
20/12/2024
Saznajte višeOdržana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa - Kralj lavova“
Održana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa: Kralj lavova“
19/12/2024
Saznajte višeNikoljdan bez glavnog specijaliteta ne može da prođe! Recept Zorice Brunclik ćete odmah isprobati
Brancin po receptu Zorice Brunclik
19/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)