Ako se vaša kesa sa poslepodnevnom dozom kokica slučajno probušila i više ne može da utoli glad, probajte novu grickalicu – kelj. Ovo zeleno lisnato povrće, inače vrsta kupusa, sadrži mnogo vitamina A (dobar za kožu) i vitamina C (ubrzava metabolizam). Takođe, bogat je gvožđem, koje poboljšava rad jetre, i kalcijumom, koji kontroliše krvni pritisak i jača kosti. Poznate dame, kao što su Viktorija Bekam i Tajra Benks, svakodnevno ga imaju na svojoj trpezi. Predlažemo vam tri njihova recepta...
Supa od kelja
Bolje ćete se osećati ako umesto sendviča pojedete supu od ovog ukusnog povrća
1-2 kašike maslinovog ulja
1 glavica mlevenog crnog luka
1 iseckana šargarepa
6 mlevenih čenova belog luka
4 šolje iseckanog sirovog kelja
4 iseckana paradajza
2 konzerve pasulja
1 litar čorbe od povrća
2 kašičice italijanskih začina
1 šolja iseckanog peršuna
1. Zagrejte ulje u tiganju, dodajte crni i beli luk i šargarepu. Dinstajte dok ne omekšaju.
3. U međuvremenu, otvorite drugu konzervu pasulja i stavite ga u blender. Dodajte dve šolje čorbe ili vode. Mešajte dok ne dobijete glatku masu.
4. Sadržaj iz blendera dodajte u supu, promešajte i ostavite da se kuva još 15 minuta. Potom jelo garnirajte peršunom.
Čips od kelja
Ako omiljenu seriju nameravate da pratite uz nezaobilazne grickalice, probajte čips od kelja. Listove kelja premažite maslinovim uljem, posolite ih i pobiberite, pa potom pecite u rerni dok ne postanu hrskavi (oko 20 minuta). I eto, dobili ste ukusne (i jeftine) grickalice, a šaka ovog čipsa ima svega 35 kalorija.
Frape od kelja
Ako vam se ne sviđa ideja da grickate kelj, možete i da ga pijete. Odnedavno na tržištu zdrave hrane postoje frapei od brokolija i jagode, koji sadrže dosta kelja. Računica je prosta – pored sjajnog ukusa, ovi napici imaju i nekoliko kvalitetnih namirnica koje zadovoljavaju dnevnu količinu potrebnih vitamina i proteina.
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)