Ukoliko se nađete u nekoj od ovih zemalja evo šta obavezno treba da probate.
Austrija
Bečka šnicla popularna je svuda, ali ona je najprepoznatljivije jelo u Austriji. Poslužuje se kao glavno jelo, a ako je naručite negde u Beču, budite uvereni da će biti veća od tanjira i biti poslužena s brdom prženih krompirića.
Belgija
Moules–frites naziv je najpopularnijeg belgijskog jela, a verovali ili ne ono se sastoji od dagnji i zaštitnog znaka belgijske kuhinje - pomfrita. Ovo zvuči kao zanimljiva kombinacija!
Bugarska
Ovo predelo popularno je i kod nas, ali korene vuče iz Bugarske. Reč je naravno, o šopskoj salati. Paradajz, paprika, krastavci, luk, sir - neki su od glavnih njenih sastojaka.
Kipar
Na otoku podeljenom između Grčke i Turske, najpopularnija je hrana halloumi s lubenicom. S obzirom da se pitate šta je uopšte halloumi, recimo kako je reč o posebnom kiparskom siru. Jelo služi kao užina, dok čekate glavni obrok.
Češka
Dobro su poznate i knedličke, ali najpoznatija je svičkova. Reč je o govedini koja se marinira minimalno 24 sata, a poslužuje se naravno, kao glavno jelo. Ako je naručite u Pragu, nećete pogrešiti.
Danska
Frikadeller je ime najpoznatijeg danskog jela. Reč je o mesnim, najčešće svinjskim ćufticama, koje se serviraju uz paradajz, kupus i pirinač.
Estonija
Nacionalno estonsko jelo zove se rosolje, a reč je o kombinaciji rotkvica i krompira. Služi se naravno kao prilog jer je to salata, a u nju se još mogu dodati jaja ili jabuke.
Finska
Teško je ovo napisati a kamoli izgovoriti, finsko najpoznatije jelo zove se poronkaristys. Radi se o narezanim komadima mesa, obično govedine, koji se jedu uz pire i luk.
Francuska
Majstori kuvanja posebno se ponose jelom pot au feu. Poslužuje se kao glavno jelo, a jednostavno rečeno - radi se o govedini kombinovanoj s povrćem.
Nemačka
Kod Nemaca reč je o govedini mariniranoj 3–4 dana. Uz nju ide povrće i razni začini, a oni koji su ovo probali kunu se kako je jelo divno. Ime ovog specijaliteta glasi - Sauerbraten.
Izvor: Punkufer
Foto: freedigitalphotos.net/by akeeris
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)