Nadimanje često stvara nelagodnost i gasove. Želeli biste ravan stomak, ali ne znate kako da se rešite ovog problema? Odgovor je verovali ili ne u žvakaćim gumama, gaziranom piću, mahunarkama, začinima kao i u mlečnim proizvodima.
Koliko ste se puta susreli sa situacijom da želite da obučete omiljenu suknju ili haljinu, ali se zbog učestalog nadimanja plašite kako će to izgledati? Problem je u svakodnevnim navikama i namirnicama koje konzumirate, za koje možda i niste znali da vam otežavaju proces varenja.
- Kako bi sprečili nadimanje, dr Glenvil navodi da bi trebalo izbegavati svaki vid šećera i belog brašna. Pored toga alkoholna pića poput piva i vina takođe izazivaju osećaj nadutosti. Iako je iznenađujuće, ona ističe da zelena jabuka takođe stvara gasove, i da bi trebalo konzumirati maksimum dve na dan.
Dr Merlin Glenvil, nutricionistkinja vam otkriva šta vam to izaziva osećaj nelagodnosti u stomaku.
ŽVAKAĆE GUME
Učestalim korišćenjem žvakaćih guma, gutamo previše vazduha. Taj vazduh se zadržava u našem digestivnom sistemu, i onda izaziva gasove, i pritisak u organizmu.
- Isto vam se može dogoditi ukoliko ne žvaćete dovoljno vašu hranu, jedete na brzinu, pričate dok jedete ili pijete iz slamčice- rekla je dr Glenvil.
GAZIRANA PIĆA
Mehurići iz kisele vode i gaziranih pića bogu da izazovu nadimanje i gasove. Prerađeni šećeri koje gazirana pića sadrže izazivaju veliki nivo netolerancije u digestivnom sistemu nekih ljudi.
MAHUNARKE
Mahunarke sadrže oligosaharid, koji je saharidni polimer i sadrži do nekoliko vrsta sastavnih šećera. Bakterije u debelom crevu su jedine koje mogu svariti ovaj saharidni polimer, i zato često dolazi do gasova i nadimanja pri konzumiranju mahunarki.
ZAČINI
Za so je poznato da vezuje vodu u organizmu i time izaziva nadimanje. Ali šta je sa ostalim začinima? Začini poput karija, čilija i slatke paprike oslobađaju veliku količinu želudačne kiseline. To može naškoditi digestivnom sistemu izazivajući nadimanje.
MLEČNI PROIZVODI
-Neki ljudi jednostavno ne proizvode enzim laktazu, koji inače pomaže u razbijanju šećera iz mleka, poznatijim kao laktoza- rekla je dr Glenvil. Ona je naglasila da radi bezbolnog varenja mlečnih proizvoda, naš organizam mora proizvoditi laktazu, jer u suprotnom dolazi do nadimanja, gasova, i problema sa varenjem.
Izvor: zena.blic.rs
Foto: freedigitalphotos.net/by Stuart Miles
Pročitajte još
Novogodišnja dekoracija u domu Tamare Dragičević i Petra Benčine kao iz najlepše bajke
Jelka Tamare Dragičević je prelepo ukrašena
22/12/2024
Saznajte višeNugat kuglice po receptu Nine Janković, novogodišnja poslastica koja se topi u ustima
Recept Nine Janković za nugat kuglice obožavaće cela porodica
22/12/2024
Saznajte višeHONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
HONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
20/12/2024
Saznajte višePosne palačinke spremne za 10 minuta: Bez mleka i jaja, a mekane kao duša
Posne palačinke za celu porodicu
20/12/2024
Saznajte višeOdržana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa - Kralj lavova“
Održana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa: Kralj lavova“
19/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)