Da li ste znali...
… da prirodno prisutni šećeri nisu zdraviji od dodatih (slobodnih) šećera?
Šećeri se ponekad označavaju kao „prirodni“ ili „dodati“ i ti se izrazi dovode u vezu sa „više ili manje zdravim šećerima“, ali neispravno je označavati šećere na taj način. Radi se o tome da su dodati šećeri dobijeni ili proizvedeni iz prirodnih izvora, na primer glukoza ili fruktoza iz meda ili povrća, laktoza iz mleka i mlečnih proizvoda, saharoza iz voća, šećerne trske ili šećerne repe. To znači da je struktura svih šećera ista, nezavisno od toga da li je na primer prisutna prirodno u voću ili dodata prilikom pravljenja kolača.
… da nije moguće biti zavistan od šećera?
…da šećer ne izaziva hiperaktivnost?
Mnogi roditelji veruju da šećer doprinosi hiperaktivnosti kod dece, međutim za tu tvrdnju ne postoje naučni dokazi. S druge strane ova asocijacija je duboko ukorenjena u uverenjima roditelja. Kao što je pokazala jedna studija, roditelji dece kojima je rečeno da su njihova deca pila sokove koji sadrže šećer su ocenili ponašanje svoje dece hiperaktivnijim dok su deca u stvari pila pića koja nisu sadržala šećer.
… da je šećer glavna hrana za naš mozak i naše mišiće?
Ugljeni hidrati imaju važnu ulogu u našem telu, a naš mozak zavisi od stalnog dotoka glukoze iz krvotoka. Mozak odraslog čoveka koristi oko 140 grama glukoze dnevno, što može iznositi do polovine ukupnog dnevnog unosa ugljenih hidrata. Postoji nekoliko studija koje su pokazale da je unos hrane bogate ugljenim hidratima ili pićima koja sadrže šećer povezan s poboljšanjem pamćenja, reakcija na nadražaje, koncentracije i drugih mentalnih funkcija te da smanjuje osećaj umora.
… da šećer ne uzrokuje dijabetes?
… da nije moguće biti zavistan od neke hrane?
Iako se zavisnost od hrane često navodi kao uzrok povećanja slučajeva gojaznosti, naučna istraživanja otkrila su da osobe s prekomernom telesnom težinom ne pokazuju bihevioralne ili neurobiološke znakove karakteristične za zavisnost. Veruje se da važnu ulogu kod većine osoba koje su sklone prejedanju ima okolina, odnosno dostupnost prijatne i ukusne hrane i pića, te snažna kultura konzumacije hrane koja podstiče na prejedanje.
Autor: Life Content
Foto: Guliver / Thinkstock
Pročitajte još
Snežna novogodišnja bajka bez jelke! Deca su bili dekorateri Mirkinog prazničnog doma
Dom Mirke Vasiljević i Vujadina Savića je u pravom novogodišnjem ruhu
21/12/2024
Saznajte višeHONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
HONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
20/12/2024
Saznajte višePosne palačinke spremne za 10 minuta: Bez mleka i jaja, a mekane kao duša
Posne palačinke za celu porodicu
20/12/2024
Saznajte višeOdržana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa - Kralj lavova“
Održana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa: Kralj lavova“
19/12/2024
Saznajte višeNikoljdan bez glavnog specijaliteta ne može da prođe! Recept Zorice Brunclik ćete odmah isprobati
Brancin po receptu Zorice Brunclik
19/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)