Sok od nara je moćan zaštitnik: 5 razloga zbog kojih je važno da bude jutarnja rutina

Sok od nara je moćan zaštitnik: 5 razloga zbog kojih je važno da bude jutarnja rutina

Autor: | 18/04/2024

0

Sok od nara čuva zdravlje

Nar se ubraja u najzdravije vrste voća. Bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima, a kako ima i antiinflamatorna svojstva, idealan je saveznik u očuvanju zdravlja.

Shutterstock

Takođe, u semenkama nara nalaze se moćni antioksidansi koji mogu pomoći u prevenciji brojnih oboljenja.

Pročitajte: Nar - čudotvorna voćka

Hranljive sastojke ovog voća najefikasnije ćete iskoristiti ukoliko pripremite sveže ceđen sok, kojim ćete započeti dan. Većina hranljivih materija asimiluje se kada je stomak prazan, te je preporuka da se čaša soka od nara popije ujutru.

Brojni su razlozi zbog kojih bi sok od nara trebalo da postane deo vaše svakodnevice, a ovo je 5 osnovnih.
 

1. Štiti srce

Sok od nara sadrži polifenolne supstance, koje pomažu u prevenciji srčanih oboljenja. Istraživanja su pokazala da umereno konzumiranje ovog voća smanjuje učestalost bolova u grudima, koji se vezuju za simptome srčanih bolesti.

2. Reguliše krvni pritisak

Sok od nara preporučuje se osobama koje pate od hipertenzije, odnosno visokog krvnog pritiska. Sadrži kompleks ugljenih hidrata koji umanjuje rizik od ovog zdravstvenog problema.

Shutterstock

 

3. Pospešuje rad bubrega

Nar sadrži kalijum, koji smanjuje rizik od razvoja kamena u bubregu. Osim toga, odličan je izvor oksidanasa koji učestvuju u zaštiti ovih organa.

4. Pomaže pri mršavljenju

Nar je bogat vlaknima, a siromašan kalorijama, što ga čini odličnim izborom ukoliko želite da izgubite kilograme. Polifenoli koje sadrži ubrzavaju metabolizam i pomažu telu da se oslobodi viška masti.

Pročitajte: Nar - preventiva Alchajmerove bolesti

5. Jača imunitet i štiti od raka

Konzumiranje soka od nara, bogatog antioksidansima i vitaminom C, utiče na jačanje imuniteta. Takođe, kod pojedinih vrsta tumora usporava rast i širenje kancerogenih ćelija.

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading
Eva Čubrović Shutterstock