Tradicionalna italijanska karbonara - tajna jednog sastojka
Jedno od odomaćenih jela sa tradicionalne italijanske trpeze je i karbonara. no, sastojci su toliko promenjeni da više nema veze sa originalnom verzijom. Šef Masimo Bjanki nas vraća na pravi put
Ponos središnje Italije, posebno Rima
Karbonara je ponos središnje Italije, a posebno Rima, gde se prekuvana testenina smatra (osmim) smrtnim grehom, a na popisu neoprostivih sastojaka nalazi se pavlaka za kuvanje. Ne ulazeći u to da li smo upravo opisali većinu vrsta karbonare koje se nude kod nas, potrudićemo se da uz malo truda i korišćenje pravih namirnica dobijemo oprost grehova.
Gastro savet: CafeBar&Restoran
Ako želite da pripremite pravu pastu karbonaru, a da prihvatimo savet italijanskog šefa Masima Bjankija, kuvane špagete morate da pomešate s jajima, sirom i slaninom. Da budemo još konkretniji nema originalne karbonare bez slanine guanciale.
Pročitajte: Zavirite u kuhinju Natali Portman i isprobajte njen jesenji recept sa neobičnim sastojcima (video)
Slanina od sušenih svinjskih obraza
Reč je o slanini od sušenih svinjskih obraza, koja ima jaču aromu od pančete, ali daleko mekšu teksturu, i karakteristična je za središnju Italiju. Sastavni je deo recepata za pastu alle amatriciana, alla gricia, nduja calabrese, strozzapreti, pecorino romano e guanciale, tagliatelle con guanciale e zucca i slično.
Druga greška, da ne kažemo greh, jeste korišćenje pavlake za kuvanje. Barilino istraživanje pokazalo je da 90 odsto svetske populacije koja priprema testeninu u nju dodaje pavlaku. Ni u našim restoranima nije neobično da se posao pojednostavljuje na taj način, no pravi znalci zgušnjavaju sos koristeći jaja. Pošto skuva testeninu, Bjanki je poveže sa smesom od šest žumanaca, tri belanceta, parmezanom i pekorinom, te hrskavo pečenom slaninom. Jaja nikako ne treba dodavati dok je tiganj na vatri jer sos lako može da se zgrudva, a da bi se sastojci lepo povezali, treba ih energično umešati. Dozvoljene varijacije koje šefovi koriste jesu samo žumanca, bez belanaca, neki upotrebljavaju samo parmezan, neki samo pekorino, no svi se slažu u jednom: pavlaka za kuvanje kvari karbonaru.
Pročitajte: Slanina – dobra za zdravlje i liniju!
Carbonara La Cucina Italiana
SASTOJCI:
* 120 g slanine guanciale
* 30 g pekorino sira
* 20 g narendanog parmezana
* dva žumanceta
PRIPREMA:
* Dok se testenina kuva, slaninu isecite na kockice i prepržite u tiganju na umerenoj temperaturi.
* U avanu izdrobite crni biber i dodajte ga slanini. Možete dodati i zdrobljeni beli luk.
* Kad se iz slanine otopi višak masnoće, ugasite vatru, a u tiganj dodajte špagete i vodu od kuvanja, koja će biti baza za sos i ujedno zaustaviti proces prženja.
* U posudi umutite žumanca, dodajte pekorino sir, pa tako umućenu smesu dodajte testenini. Energično promešajte, da se sastojci prožmu.
* Sipajte u tanjir, narendajte parmezan i poslužite odmah.
Slične Vesti
Kuvajte sa Gvinet Paltrou: Recept za najukusnije špagete karbonara
Recept Gvinet Paltrou za jedno od najpoznatijih jela italijanske kuhinje
28/11/2021
Saznajte višePročitajte još
U ovoj kući je odrasla Hana Huljić, tu je često boravila i Danijela Martinović
Rodna kuća Hane Huljić nalazi se u Splitu
03/12/2024
Saznajte višePosne krofne po receptu Miljane Gavrilović koje će mališani obožavati
Recept Miljane Gavrilović za posne krofne morate isprobati
03/12/2024
Saznajte višeZvonko Marković otvara vrata raskošnog doma nalik na muzej antikviteta
Dom Zvonka Markovića nimalo ne liči na novobeogradski stan
02/12/2024
Saznajte višeČarna sa bratom savršeno okitila jelku, u domu Anđelke i Marka Nova godina može da počne!
Jelka Anđelke Prpić je savršeno okićena
02/12/2024
Saznajte višeOsveži dan sa Well Biome Kombucha
Well Biome Kombucha doprinosi zdravlju celokupnog organizma
02/12/2024
Saznajte višeKada okititi jelku? Mi znamo koji su najbolji datumi za to
Kada okititi jelku? Svi se to pitamo ovih dana
02/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)