Cheesecake je kolač koji skoro svako obožava. Čak i one osobe koje nemaju mnogo iskustva u kuhinji odluče se da naprave ovu sjajnu poslasticu. Budući da se na internetu mogu pronaći razni recepti, ovih dana jedan je posebno privukao pažnju na društvenim mrežama. Reč je o receptu za cheesecake australijske kuvarice Stefani Aleksander.
Sjajna Stefani i u 80. godini obožava da kuva, a njen recept za ovu omiljenu poslasticu širom sveta preko noći je postao pravi bum. Recept je šerovan i lajkovan širom planete, a polako je stigao i do nas.
Poznata australijska kuvarica napisala je stotine recepata koje je objavila u 17 različitih knjiga. Prvi restoran otvorila je 1966. godine u Melburnu, kad je imala samo 23 godine. I sada, u svojoj osmoj deceniji, Stefani je veoma cenjena i njeni recepti se jednostavno obožavaju.
Pročitajte: Ana Ivanović vešta u kuhinji - Kolač koji Basti obožava
Cheesecake koji će vaša porodica obožavati
Tajna ovog neverovatno kremastog cheesecakea je u tome što se svi sastojci pre pripeme zagreju na sobnoj temperaturu. Još jedan važan trik je da se cheesecake ne peče klasnično u rerni, već u posudi s vodom. Zbog toga po njemu, posle pečenja, nema pukotina.
Da kremasti deo cheesecakea ne bi imao grudvice, Stefani naglašava da pre pripreme, bar deset do dvadeset minuta, jaja i krem sir izvadite iz frižidera. Važno je da sve sastojke ne mešate prejako, kao ni predugo, jer onda prilikom pečenja cheesecake neće lepo narasti, već će jednostavno „potonuti“.
Pročitajte: Jednostavan recept Džejmija Olivera za čokoladni kolač bez jaja
Sastojci za Cheesecake:
100 g rastopljenog maslaca
300 g zobenog keksa
500 g krem-sira, na sobnoj temperaturi
200 g šećera u prahu
1 kašika kukuruznog brašna
3 jaja
2 kašike limunovog soka
nekoliko kapi čiste vanile ili ekstrakta vanile
prstohvat soli
2 šoljice kisele pavlake za kuvanje
Pročitajte: Cheesecake sa prelivom od šumskog voća
Priprema:
Rernu uključite na 180°C i lagano je zagrevajte. Dno i stranice kalupa, dimenzija 22 x 6 centimetra, premažite maslacem. Isecite papir za pečenje tako da jedan deo prekrije dno kalupa, a drugi stranice. Papir takođe namažite maslacem.
Izmrvite keks i u njega lagano umeštajte maslac. Dobijenu smesu utisnite u dno kalupa, koristeći čašu ili nešto slično. Mutite krem sir i šećer električnim mikserom da dobijete glatku smesu. Vodite računa da ne mutite previše kako bi smesa i posle pečenja bila mekana. Zatim u nju sipajte kukuruzno brašno, pa dodajte jaja, jedno po jedno, mešajući svaki put da dobijete glatku smesu. Dodajte sok od limuna, vanilu i so. Umešajte i kiselu pavlaku i kratko ulupajte varjačom da se sjedini sa ostalim sastojcima.
Smesu sipajte u kalup, koji ćete staviti u veću posudu za pečenje. U nju ulijte vrelu vodu do polovine visine kalupa. Pecite 50 minuta, a zatim isključite rernu, ali vrata ne otvarajte narednih sat vremena. Ovaj korak izuzetno je važan i njega Stefani posebno naglašava. Posle jednog sata izvadite kalup iz vode i kolač u potpunosti ohladite na rešetki i u frižideru pre serviranja.
Slične Vesti
Majstor za domaće poslastice: Ivan Milinković oduševio receptom za sipanu pitu sa višnjama FOTO
Sipana pita sa višnjama po receptu Ivana Milinkovića
17/03/2023
Saznajte višeTako to radi otac šestoro dece: Slobodan Ćustić oduševio receptom za brzu čokoladnu poslasticu
Čokoladne kocke po receptu Slobodana Ćustića
16/04/2022
Saznajte višeMiriše na jesen: Aromatični kuglof sa začinima koji će vas oduševiti
Recept za kuglof sa orasima, suvim voćem i đumbirom
14/11/2021
Saznajte višeTiramisu sa malinama: Jednostavan recept za letnji desert u čaši
Tiramisu sa malinama - gotov dok kažete piškota
07/08/2021
Saznajte višePročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)